Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Linkse Hamon wint voorverkiezing Franse socialisten

  •  
29-01-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
14897562797_04e74e17ae_k

© cc-foto: Philippe Grangeaud / Parti Socialiste

De 49-jarige linkse kandidaat Benoît Hamon heeft zijn behoudende tegenstrever en voormalig premier Manuel Valls verslagen in de tweede ronde van de voorverkiezingen voor de race om het presidentschap. Hamon wordt wel de Franse Jeremy Corbyn genoemd. Een van zijn belangrijkste verkiezingsbeloften is het invoeren van een basisinkomen. Na het tellen van 60 procent van de uitgebrachte stemmen stond Hamon op 59 procent. Bij de eerste ronde kreeg hij 38 procent van de stemmen tegen Valls 31 procent.
Hamon gaat het in de verkiezingen om het presidentschap namens de Parti Socialiste opnemen tegen de onafhankelijke centrist Emmanuel Macron, de linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon, de conservatief Fillon en de extreemrechtse Marine Le Pen. Twee van hen zullen het uiteindelijk na een eerste ronde tegen elkaar opnemen in een finale stembusstrijd. Verwacht wordt dat Marine Le Pen een van hen zal zijn. Tot nu toe leek Fillon de gedoodverfde tegenkandidaat van Le Pen maar hij is sinds deze week in schandalen verwikkeld. Zijn echtgenote zou al jarenlang op de loonlijst staan voor een niet-bestaande baan.
De vraag is of Hamon voldoende kiezers uit het midden zal weten te lokken om Macron en daarna Le Pen te verslaan.
Update: in het artikel werd Macron aanvankelijk verward met Fillon
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.