Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Linkse leider aangevallen tijdens demonstratie tegen extreemrechts in Parijs

  •  
12-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
172 keer bekeken
  •  
FRANCE - POLITICS - DEMO

© Leftist La France Insoumise (LFI) party member of parliament Eric Coquerel (3L), head of the LFI party Jean-Luc Melenchon (4L) and LFI MP Clementine Autain (6L) stand behind a banner during a

Jean-Luc Mélenchon, leider van La France insoumise, een zusterpartij van de Nederlandse SP, is in Parijs tijdens een demonstratie tegen extreemrechts gemeeld. De politicus kreeg een lading meel over zich heen, oftewel enfariné zoals een dergelijke actie in het Frans heet. De dader zou een extreemrechtse influencer zijn.
Dit is al de derde fysieke aanval op een politicus binnen een week in Frankrijk. President Macron werd in het gezicht geslagen. Een prominent lid van de partij van de president, oud-minister François de Rugy, kreeg meel over zich heen in Nantes. Vrijdag werd een kandidaat en vrijwilliger van het extreemrechtse RN, voorheen Front National, aangevallen tijdens het plakken van posters. Een van hen liep een gebroken been op.
In heel Frankrijk werd zaterdag op initiatief van vakbonden en linkse partijen gedemonstreerd onder de noemer #MarcheDesLibertes tegen de opmars van extreemrechtse ideeën. Het protest vindt een week voor de lokale verkiezingen plaats. Volgend jaar zijn er in Frankrijk presidentsverkiezingen waarbij de extreemrechtse leider Marine Le Pen het vermoedelijk tot de laatste ronde zal brengen.
De opkomst van extreemrechtse radicalen wordt in Frankrijk met argusogen bekeken. De man die president Macron aanviel is inmiddels tot anderhalf jaar cel veroordeeld. Hij blijkt auteur van een video waarin uitgelegd wordt hoe leden van de linkse La France insoumise aangevallen moeten worden.
https://www.youtube.com/watch?v=JCczrerHrHc
Geen video? Klik hier.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.