Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Linkse oppositie: Verplicht Shell om winstbelasting te betalen

  •  
16-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
800px-Shell_Refueller
GroenLinks, SP en PvdA dienen deze week een wetsvoorstel in in de Tweede Kamer om multinationals als Shell te verplichten winstbelasting te betalen in Nederland. Dat meldt de NOS. Grote Nederlandse bedrijven als Shell kunnen verliezen die zij in het buitenland lijden nu nog aftrekken van de winst in Nederland en daar moet volgens de linkse oppositiepartijen een eind aan komen.
Uit onderzoek van Trouw blijkt dat door de huidige regeling Shell het voor elkaar krijgt in Nederland helemaal geen winstbelasting te betalen. ‘Mensen pikken dit niet meer’, zegt GroenLinks-Kamerlid Bart Snels. Eerdere wetsvoorstellen om deze manier van belastingontwijking aan te pakken sneuvelden in de Kamer, maar Snels denkt dat het maatschappelijk klimaat inmiddels dusdanig is veranderd dat dit voorstel wel een kans maakt.
Ook binnen de huidige coalitie is onvrede over de manier waarop bedrijven als Shell onder het betalen winstbelasting uitkomt. De oppositiepartijen hopen dan ook coalitiepartners D66 en ChristenUnie aan hun zijde te krijgen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.