39

LIVE: Blair verdedigt besluit oorlog in Irak

Oud-premier zit vandaag voor commissie Chilcot die Brits besluit tot oorlogsdeelname onderzoekt. In Irak interesseert het niemand

De voormalige Britse premier Tony Blair heeft vrijdag voor de onderzoekscommissie Chilcot het besluit om deel te nemen aan de oorlog in Irak verdedigd. Hij zei dat de benadering van Irak door de Verenigde Staten en Groot-Brittannië radicaal veranderde na de aanslagen van 11 september 2001. Het was volgens Blair onmogelijk om de dreiging van massavernietigingswapens te ontkennen en de VS en Groot-Brittannië waren bang dat deze wapens in handen van terroristen konden vallen.

Het was onze perceptie dat het risico verschoven was. Als deze figuren, die geïnspireerd waren door religieus fanatisme, dertigduizend mensen konden doden, dan zouden ze dat doen. Vanaf dat moment moest de situatie in Iran, Libië, Noord-Korea, Irak worden aangepakt”, aldus Blair. (Trouw)

De oud-premier Tony Blair ontkende dat hij al in de zomer van 2002 had toegezegd de Amerikanen te steunen bij militaire actie om het bewind van Saddam Hussein omver te werpen.

Wel was Blair naar zijn zeggen met de toenmalige Amerikaanse president George Bush overeengekomen dat de dreiging die uitging van het Iraakse bewind hoe dan ook onschadelijk moest worden gemaakt. Dat schrijft het NRC vrijdag.

De Britten hadden ook niet verwacht dat Blair ooit zou zeggen dat de invasie van Irak in 2003 een vergissing was. Volgens Trouw was 52 Procent van hen er wel van overtuigd dat de oude Labourleider het land heeft misleid in de aanloop naar de oorlog, maar geloofde niet dat de onderzoekscommissie tot die conclusie zal kunnen komen.

Veel Irakezen wisten vrijdag niet dat er in Groot-Brittannië een onderzoekcommissie bezig was de ex-premier te ondervragen over zijn aanval op hun land, meldt onder andere BNR. “Dit leidt tot niets meer; de schade is al aangericht”, klaagde een voormalige ambtenaar in Bagdad.

Bekijk de commissie live hier. Van 10:30-13:30 en 15:00-18:00 Nederlandse tijd

De BBC biedt een live verslag in tekst en beeld.

The Guardian: 10 vragen die Tony Blair moet beantwoorden

Foto: Flickr CC World Economic Forum

Geef een reactie

Laatste reacties (39)