113

Londense burgemeester Khan pleit voor nieuw referendum over Brexit

De populaire burgemeester van Londen Sadiq Kahn houdt in de Britse zondagskrant The Observer een gloedvol pleidooi voor een nieuw referendum over het doorzetten van de Brexit. Directe aanleiding is het uitblijven van een overeenkomst tussen het VK en de EU. Dat verhoogt het risico dat er een belabberd akkoord komt over de uittreding in maart volgend jaar of erger: helemaal geen akkoord. In het laatste geval wordt het land in chaos gestort. Er worden bijvoorbeeld tekorten aan medicijnen en voedsel verwacht.

Kahn schrijft:

Beide scenario’s zijn lichtjaren verwijderd van wat ons beloofd werd tijdens de referendumcampagne, wat eens te meer de leugens en onwaarheden blootlegt die aan het publiek verkocht zijn. Ze zijn ook beide ongelofelijk riskant en ik geloof niet dat May (premier, red) het mandaat heeft om zo schandelijk te gokken met de economie en het levensonderhoud van mensen. Afschuwelijk genoeg lopen we nu het echte gevaar om uit de EU te storten zonder akkoord. Ondanks de fraaie beloften van Johnson (Brexit-leider) zou dit de ernstigste uitkomst zijn die je kunt bedenken. Onafhankelijk onderzoek wijst uit dat het tegen 2030 mogelijk een verlies van 500.000 banen betekent. Dat gaat om echte banen en de levensstandaard van mensen wordt er door bedreigd. Dus heb ik na weloverwogen beraad besloten dat de bevolking het laatste woord moet krijgen. Dat betekent een stembusraadpleging over ieder akkoord, over geen akkoord en over de optie om in de EU te blijven. (…) Mensen stemden niet op vertrek uit de EU om zichzelf armer te maken, om hun bedrijven te zien lijden, om de gezondheidszorg met personeelstekort op te zadelen, om te zien hoe de politie zich moet voorbeiden op sociale onrust of voor het in de waagschaal stellen van de nationale veiligheid, als onze samenwerking met de EU om terrorisme te bestrijden verzwakt.

Khan, prominent lid van Labour, is niet alleen. Zelfs in de conservatieve partij van May gaan steeds meer geluiden op om een nieuw referendum te houden. De top van zowel de Conservatieven als Labour is huiverig om voor een nieuw referendum te pleiten. De Conservatieven omdat ze altijd beweerden Brexit betekent Brexit en Labour uit angst zich te vervreemden van de Leave-stemmers.

cc-foto: East London Mosque

Geef een reactie

Laatste reacties (113)