27

Los dit eens op: volop eten en toch volop honger

Top in Rome moet einde maken aan honger in de wereld ... streefdatum 2025 al van tafel ... recordproductie heeft geen effect op hongerprobleem ... Nederland: laat ze zelf eens wat meer doen

Maandag begint in Rome de wereldvoedseltop van de FAO, de wereldvoedselorganisatie. Er komen meer dan 60 regeringsleiders. Doel is een einde te maken aan honger in de wereld. Maar eerst wordt er gesteggeld over de oorzaak.

Door redactie Joop

De Partij voor Zeeland (ja die bestaat) heeft een open brief gestuurd aan de Europese Commissie in verband met de wereldvoedseltop in Rome die maandag van start gaat. Strekking van de brief? Dat het een schande is dat in een tijd van voedseltekort de Hedwigepolder in Zeeland ontpolderd wordt. Volgens de in PVV-achtige bewoordingen opgestelde brief gaat er met de ‘grondroof’ een enorme hoeveelheid land verloren die noodzakelijk is voor voedselproductie.
Het is zo’n brief waarvan je hoopt dat de internationale media hem niet ontdekken. De wereldtop gaat immers over het feit dat er iedere zes seconden in de wereld een kind van de honger sterft. Met de Hedwigepolder heeft dat niets van doen.

Het kan nog trouwens nog gekker. De topman van het grootste voedingsconcern ter wereld, Nestlé, geeft de schuld van honger in de wereld aan overvoede activisten die  protesteren tegen genetische modificatie van gewassen.

Weliswaar bestaan er zorgen over de vraag of de wereldvoedselproductie de groei van de wereldbevolking bij kan houden maar toch is dat het probleem niet bij de honger.

Er is meer voedsel dan ooit beschikbaar, de wereldgraanproductie blijft op recordniveau. De Volkskrant schrijft:

Veel westerse landen halen hun schouders op over ondervoeding. De graanoogsten hebben de laatste twee jaar nieuwe records bereikt en de graanprijzen zijn zelden zo laag geweest. Niettemin is in veel arme landen onvoldoende voedsel beschikbaar en is voedsel daar ondanks de lage wereldmarktprijzen veel te duur, zo erkent de wereldvoedselorganisatie FAO. In 31 landen is voedselhulp nodig. Met name in het oosten van Afrika (Ethiopië, Somalië, Oeganda, Kenia) zijn er nog altijd grote voedseltekorten als gevolg van aanhoudende droogte.

Gebrek aan voedsel is dus niet het probleem, de verdeling wel. Tegenover de 1 miljard mensen die honger lijden staan er 2,1 miljard die teveel eten, stelt Marco Contiero, landbouwspecialist van Greenpeace. Weliswaar moet de voedselproductie stijgen maar dat moet vooral gebeuren in ontwikkelingslanden. Een van de problemen is dat steeds minder ontwikkelingshulp naar landbouw gaat, van 20 procent in de jaren tachtig naar nog geen 4 procent in 2006.

De verwachtingen voor de voedseltop zijn hoog maar nog voor die begonnen is, hebben de rijke landen al bedongen dat de doelstellingen worden afgezwakt, meldt de Belgische Standaard:

De passage met het voornemen tegen 2025 honger overal te verbannen, haalde het niet. ‘We willen honger zo snel mogelijk uit de wereld helpen’, luidt het nu. Staten willen zich duidelijk niet vastpinnen op een nieuwe deadline. Ze hebben immers al beloofd om honger tegen 2015 te halveren. Dat is een van de zogenaamde Millenniumdoelstellingen. Het ziet er momenteel overigens niet naar uit dat het doel gehaald wordt.

De Nederlandse vertegenwoordiger bij de wereldvoedselorganisatie FAO, CDA-er en oud-minister van Ontwikkleingssamenwerking, Agnes van Aardenne verklaarde deze week dat arme landen best zelf wat meer mogen doen. “In Ethiopië wonen nu ook rijke mensen. Dan mogen we hen ook aanspreken op hun verantwoording”.

De chef van de FAO, de 71-jarige Senegalees Jacques Diouf, vastte aan de vooravond van de top 24 uur om de aandacht te vestigen op de top. Op de site 1 Billion Hungry doet hij een emotionele oproep en vraagt een petitie te ondertekenen.

Hopelijk helpt dat.

Foto: United Nations. Een oude vrouw in Soedan wacht op voedselhulp (mei 2008)

Geef een reactie

Laatste reacties (27)