94

Loterij winnen maakt kiezers rechts

Opvallende verschuiving in politieke voorkeur ... Wetenschappers: vragen bij werking democratie 

De VVD heeft er op gehamerd en uiteindelijk geregeld dat voor burgers de mogelijkheden om geld te vergokken worden uitgebreid. Dat is in het voordeel van zijn eigen partij. Uit Brits onderzoek blijkt dat mensen die geld winnen met gokken rechtser worden.

Lottery Winner Mandy WilliamsDe wetenschappers spitten door de resultaten van een onderzoek onder 5500 huishoudens, de British Household Panel Survey, dat al meer dan twintig jaar loopt. Daardoor valt te achterhalen hoe de voorkeuren van lotto-winnaars veranderen ten opzichte van niet-winnaars. Al bij een prijs van enkele duizenden euro’s blijkt de politieke voorkeur naar rechts op te schuiven. Bij mannen is het effect sterker dan bij vrouwen.

De Standaard meldt:

‘We weten niet precies wat er omgaat in de hoofden van de mensen,’ zegt Nick Powdthavee van de London School of Economics, ‘maar het ziet ernaar uit dat geld een rechts-conservatief gedachtegoed bevordert. Loterijwinnaars gaan nogal soepel om met de ethiek.’

In een toelichting zegt een van de wetenschappers dat de uitkomsten vragen oproepen over de werking van de democratie. Morele overwegingen blijken minder bepalend dan puur economisch voordeel. Zo beroepen mensen die voor lastenverlichting stemmen zich op inhoudelijke argumenten maar blijkt financieel eigenbelang de belangrijkste drijfveer.

cc-foto: Matthew Anderson

Geef een reactie

Laatste reacties (94)