Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Lucht in auto's giftiger voor kinderen dan buitenlucht

  •  
12-06-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

© cc-foto: Chris Keating: https://flic.kr/p/pHH2h

Kinderen die meerijden in een auto worden meer blootgesteld aan schadelijke stoffen dan kinderen die fietsen of lopen. Dat komt omdat schadelijke stoffen in de auto eindeloos worden rondgepompt en niet kunnen ontsnappen. De Britse professor Stephen Holgate, astmaexpert aan de Southampton University, zegt tegen the Guardian dat het bewijs voor de luchtvervuiling overtuigend genoeg is om ouders waarschuwen:
"“Schadelijke stoffen zijn in de auto negen tot twaalf keer meer aanwezig dan in de buitenlucht. Kinderen zitten achterin de auto en vaak staat de ventilatie aan die de verse uitlaatgassen van de auto of truck voor hen de auto in zuigt en recht naar de achterbank blaast.” "
Het komt er op neer dat ouders die bijvoorbeeld hun kroost per auto naar school brengen – want lekker veilig – niet alleen andermans kinderen vergiftigen maar hun eigen kinderen blootstellen aan nog meer schadelijke stoffen. Niet alleen de longen van kinderen worden aangetast. Uit onderzoek blijkt dat kinderen als gevolg van luchtvervuiling kampen met onder meer concentratieproblemen en een verminderde reactiesnelheid.
cc-foto: Chris Keating
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.