14

‘Maak euthanasie bij kinderen mogelijk’

Nederlandse kinderartsen adviseren wet te wijzigen om euthanasie bij kinderen jonger dan twaalf mogelijk te maken

Kinderen onder de twaalf die ondraaglijk lijden en weten dat ze gaan sterven moeten net als volwassenen ook om euthanasie kunnen vragen.

Dat stellen artsen van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) vrijdag in de Volkskrant.

Voor kinderen tot een jaar en kinderen vanaf twaalf jaar is er een regel in de wet waar artsen zich op kunnen beroepen, maar voor de leeftijd daartussen is niets vastgelegd. Volgens de artsen, die op verzoek van minister Schippers met het nieuwe advies zijn gekomen, kunnen ook kinderen van deze leeftijden wel degelijk beslissen over hun leven en de consequenties van die beslissing overzien. Toch mogen artsen nu niets doen als een kind vraagt om levensbeëindiging.

De NVK stelt nu voor om ‘werkelijke wilsbekwaamheid’ als criterium te nemen om vast te stellen of euthanasie wenselijk is en niet te kijken naar de exacte leeftijd.

In België is het al langer mogelijk voor minderjarigen om om euthanasie vragen. De kinderen moeten dan wel wilsbekwaam zijn en allebei de ouders moeten toestemming geven. Ook is het alleen maar mogelijk als er sprake is van ‘aanhoudend en ondraaglijk lijden’ en moet het vaststaan dat er geen kans meer is voor herstel.

Tegenstanders van het voorstel zien er niets in omdat ze bang zijn dat ouders teveel hun stem laten horen bij de beslissing voor euthanasie omdat ze het het lijden van hun kind zelf niet meer aankunnen.

Lees Kinderartsen: ‘Sta lijdend kind euthanasie toe’.

Geef een reactie

Laatste reacties (14)