104

‘Maak giften vanaf 1.500 euro openbaar’

GroenLinks en D66 dienen een initiatiefwetsvoorstel in voor transparantie van giften aan politieke partijen

Politieke partijen en bewegingen moeten kenbaar maken van wie zij geld ontvangen. Dat vinden GroenLinks en D66. De twee partijen dienen dinsdag een initiatiefwetsvoorstel in waarin staat dat giften vanaf 1.500 euro openbaar gemaakt moeten worden.


D66 en GroenLinks willen met de nieuwe regeling voorkomen dat bedrijven en personen invloed hebben op de parlementaire besluitvorming. Nieuw aan dit wetsvoorstel is dat ook transparantie wordt geëist van natuurlijke personen en hun bewegingen, van organisaties en BV’s. De huidige regel stelt alleen dat politieke partijen donaties boven de 4.500 euro openbaar moeten maken.

Volksvertegenwoordigers, politieke partijen of bewegingen moeten transparant zijn in de giften die zij krijgen om elke schijn van belangenverstrengeling te voorkomen. Politieke partijen moeten streven naar maximale transparantie in hun financiën. We moeten voorkomen dat het publieke beeld ontstaat dat politieke invloed gekocht kan worden”, zegt GroenLinks Kamerlid Tofik Dibi.

Dibi zegt in Nieuwsuur dat de partij van Geert Wilders door de huidige regeling ‘de dans ontspringt’. De PVV is officieel geen partij omdat ze geen leden heeft en hoeft om die reden haar giften niet kenbaar te maken. Wanneer het initiatiefwetsvoorstel van D66 en GroenLinks een meerderheid krijgt, moet de PVV zijn financiën wel kenbaar maken.

Uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat de VVD de meeste donaties kreeg in 2009. De liberalen ontvingen bijna 269.000 euro aan donaties. Op de tweede plek staat de Partij voor de Dieren met 224.000 euro. De SP kreeg het minst van alle partijen binnen, slechts 34.000 euro.

Geef een reactie

Laatste reacties (104)