Laatste update 17:02
6

Macedonië kiest voor een nieuwe naam – en een hoop werk

De naam van een land wijzig je niet zomaar even

Dit najaar zullen de inwoners van Macedonië via een referendum beslissen onder welke naam het land verder zal gaan. De onderhandelingen tussen de Macedonische regering en Griekse ambtsgenoten lijken een afrondende fase te bereiken.

Een hoogoplopende discussie over het gebruik van de naam Macedonië loopt al jaren. In 1991 scheidt het land zich af onder die naam, waarna Griekenland nerveus wordt – het land kent een eigen regio met dezelfde naam. In die jaren, waarin het ene na het andere land ontstaat op de Balkan, vrezen de Grieken dat hun nieuwe buren het oog laten vallen op hun regio. Om het onderscheid tussen de beide Macedoniës duidelijk te laten zijn, wordt in het internationale verkeer gebruik gemaakt van de naam ‘Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië.’

Anno 2018 lijkt Macedonië zich er bij neer te leggen dat de naam gewijzigd gaat worden. ‘Republiek Noordelijk Macedonië’ wordt genoemd als optie en ‘Republiek Opper-Macedonië.’ Het zou de weg vrij maken tot toetreding tot de Europese Unie, iets wat door de namenstrijd steeds werd geblokkeerd door Griekenland.

Dat het veranderen van de naam van een land niet vanzelf gaat, blijkt uit het voorbeeld van Swaziland. Koning Mswat III verklaarde onlangs dat zijn land voortaan als het Koninkrijk eSwatini door het leven zal gaan. Dit omdat hij wil voorkomen dat buitenlanders het land verwarren met Zwitserland. Bovendien verwijst de naam naar de tijd voordat de Britten het koloniseerden. Vijftig jaar geleden wordt het land onafhankelijk.

Nummerplaten
Praktisch brengt het nogal wat met zich mee, een naamswijziging. Op tallozen plekken zullen naamswijzigingen plaats moeten vinden; in de grondwet, op nummerplaten van auto’s, website-extensies, uitingen van de overheid en op talloze plekken meer. Bovendien draagt het geld in het Koninkrijk eSwatini nog de oude naam van de Centrale Bank van Swaziland. Dit probleem kennen de Macedoniërs vooralsnog niet. Eerst moet een naam worden gekozen.

Cc-foto: Guillaume Speurt

Geef een reactie

Laatste reacties (6)