Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Macht overgedragen aan Libisch parlement

  •  
09-08-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-Libie.jpg
Eerste vreedzame machtsoverdracht na Khadaffi ... Nog veel werk aan de winkel
In Libië heeft de Nationale Overgangsraad de macht overgedragen aan het nieuwe parlement. Het is de eerste vreedzame machtsoverdracht na het regime van Khaddafi, dat meer dan 40 jaar heeft geduurd.
Na het volksprotest van vorig jaar in Tunesie brak ook in Libië een opstand uit. De bevolking eiste meer rechten en meer democratie, en vooral het einde van het regime van Khaddafi. De rebellen konden in augustus vorig jaar de hoofdstad Tripoli veroveren en het hoofdkwartier van Khaddafi innemen. Khaddafi zelf dook onder, maar werd in oktober vorig jaar gedood.
Sinds de omwenteling in Libië was de macht in handen van de Nationale Overgangsraad (CNT), waarin de opstandelingen zich verenigd hadden. Ze wierpen zich op als de enige vertegenwoordiger van het Libische volk en werden zo ook door verschillende landen en organisaties erkend.
Op 7 juli werden vrije verkiezingen gehouden in Libië, de eerste in meer dan 40 jaar. Het nieuwe parlement bestaat uit een mix van politieke partijen en onafhankelijke kandidaten. De seculiere National Forces Alliance, met voormalig interim-premier Mahmoud Jibril, is de grootse groep binnen het parlement.
Hij erkende daarbij dat de raad er niet in geslaagd is de veiligheid in het land te herstellen, maar dat de raad wel in ‘uitzonderlijke omstandigheden’ geregeerd heeft. De Nationale Overgangsraad is daarna opgeheven, aldus Redactie.be.  
IPS meldt dat de revolutie in Libië heeft geleid tot zo’n 80.000 ontheemden. Veel van hen leven onder erbarmelijke omstandigheden. Zwangere vrouwen die miskramen krijgen door de slechte behandeling, gevangenen uit voornamelijk Afrika ten zuiden van de Sahara die onvoldoende voedsel en water krijgen, te kleine cellen, willekeurige rechtspraak door Libische milities, politiek vervolgde Somaliërs die teruggestuurd worden naar Mogadishu en honderden bootvluchtelingen die Europa niet halen omdat ze onderweg verdrinken.
Er zijn in Libië 25 tot 30 detentiecentra en vluchtelingenkampen die beheerd worden door de overheid, milities, het leger en de politie. Veel centra ontvangen hulp van Libische en internationale hulporganisaties, maar hun middelen zijn beperkt.
IPS:  Khadaffi-aanhangers hebben het zwaar in vluchtelingenkampen Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.