Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Macron blokkeert EU-handelsverdrag met Brazilië

  •  
23-08-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
macron
Update 15:00:
Een woordvoerder van Macron heeft verklaard dat de president het sluiten van het Mercosur-handelsverdrag tussen Brazilië en de EU zal blokkeren. De beslissing komt nadat Bolsonaro heftig uithaalde naar Macron omdat die de verwoesting van het Amazone-woud dit weekend op de G7-top wil bespreken. “De president kan slechts concluderen dat president Bolsonaro tegen hem gelogen heeft op de top van Ottawa. Onder deze omstandigheden zal Frankrijk zich tegen het Mercosur verdrag keren.”
Eerder:
De Franse president Emmanuel Macron wil dat de G7-landen spoedoverleg houden over de massale branden in het Amazone-gebeid en spreekt van een internationale crisis. De G7 (Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Verenigde Staten, Canada, Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie) vergaderen dit weekend in de Zuidfranse stad Biarritz.
“Ons huis staat in brand. Letterlijk. Het Amazone regenwoud, de longen die 20 procent van onze zuurstof op onze planeet leveren, staat in brand. Het is een internationale crisis. Leden van de G7, laten we hier als eerste over praten in twee dagen!” twitterde de president donderdagavond.
De woordkeuze is opvallend. ‘Ons huis staat in brand’ is ook de titel van het manifest van Greta Thunberg. Tegelijkertijd sprak een van de Macron’s voorgangers, Jacques Chirac, die historische woorden in 2002 bij de vierde wereldtop in Johannesburg over duurzame ontwikkeling. ‘En we kijken de andere kant uit’, voegde hij er aan toe.
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro reageerde als door een wesp gestoken. Volgens hem zijn de branden een ‘binnenlandse aangelegenheid’ die door Macron worden gebruikt voor zijn politieke campagne. Hij verweet de Franse president nepnieuws te verspreiden, een standaardverdediging die ook Donald Trump gebruikt tegen critici, omdat Macron een archieffoto van een bosbrand gebruikte. Het voorstel om de kwestie te bespreken op de G7 waar Brazilië niet aan deelneemt vindt hij getuigen van een ‘kolonialistische mentaliteit’.
Eerder beweerde Bolsonaro dat de branden zijn aangestoken door milieubeschermers omdat hij hun subsidies had gestopt. The Independent meldt dat er documenten zijn opgedoken waaruit blijkt dat de regering Bolsonaro een strategisch plan heeft om het Amazone-woud te ontmantelen. Door de versnelde aanleg van wegen, dammen en andere infrastructuur moet voorkomen worden dat het gebied tot wereldreservaat uitgeroepen kan worden.
Het Braziliaanse Nationale Instituut voor Ruimteonderzoek INPE stelt dat tussen januari en augustus meer dan 74.000 branden zijn geteld. Het grootste aantal ooit. In vergelijking met vorig jaar is er sprake van bijna een verdubbeling. De branden, die veroorzaakt worden door de agrarische industrie om landbouwgrond te verkrijgen, volgen op het afschaffen van milieubeleid en ernstige bezuinigingen op overheidsdiensten die het gebied moeten beschermen. Bolsonaro vindt economie vele malen belangrijker dan milieu. De krant Folha de São Paulo onthulde dat boeren zich zo aangemoedigd voelen door het beleid van Bolsonaro dat er zelfs ‘vuurdagen’ worden georganiseerd om het regenwoud plat te branden.
Eerder deze week werd de Braziliaanse minister van Milieu getrakteerd op boe-geroep tijdens een klimaatbijeenkomst waar ook sterren als Leonardo DiCaprio en Ariana Grande acte de présence gaven. De oppositie in Brazilië is een procedure gestart om hem af te zetten.
De VRT meldt:
"Het Braziliaanse gerecht is intussen met een onderzoek gestart naar de bosbranden. Dat moet proberen te achterhalen of het toezicht op de milieuwetgeving minder streng is, wat de stijging van het aantal bosbranden in de hand gewerkt kan hebben."
Ondertussen beginnen vertegenwoordigers van de agrarische industrie zich zorgen te maken dat de wereldwijde ontzetting over de vernietiging van het natuurgebied dat voor de planeet van levensbelang is, een negatief effect voor hen kan hebben. Ze vrezen een verlies van de export. Ook kan een handelsakkoord met de Europese Unie in gevaar komen. De onrust kan er toe leiden dat er een monsterverbond ontstaat tussen een deel van de agrarische sector en de milieubeweging om Bolsonaro te stoppen. In Nederland is GroenLinks een handtekeningenactie gestart die al door meer dan 10.000 mensen is ondertekend:
"Nederland en de EU importeren veel producten uit de Amazone. Om deze producten te kunnen maken, wordt kostbaar bos gekapt.Om het nog erger te maken, onderhandelt de EU over een nieuw handelsverdrag met Zuid-Amerikaanse landen zoals Brazilië. Dat ‘Mercosur’-akkoord maakt de import van vlees goedkoper. Dat is slecht voor Nederlandse boeren, die terecht wel aan milieueisen moeten voldoen. Het Amazonewoud wordt immers met name platgegooid voor de veeteelt: goedkope kiloknallers voor de Europese markt. Dit handelsverdrag is onaanvaardbaar. Roep Nederland en de EU op het niet te tekenen. Eerst moeten er strengere Europese duurzaamheidseisen voor de import van vlees en soja komen!"
Een internationale petitie van Avaaz is al meer dan 1,5 miljoen keer getekend. Ook het WNF roept op het verdrag niet te tekenen.
Intussen heeft Bolsonaro gesteld dat Brazilië niet over voldoende middelen beschikt om de branden te blussen.
In Bolivia heeft de president Morales het grootste blusvliegtuig ter wereld ingezet om de branden die daar woeden te bestrijden.
foto: ANP / Unesco
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.