25

Macron wil wet tegen nepnieuws bij verkiezingen

De Franse president Emmanuel Macron komt met een speciale wet tegen nepnieuws rondom verkiezingen. Op een nieuwjaarsreceptie voor de pers kondigde Macron aan dat sociale mediabedrijven voortaan aan strengere regels moeten voldoen wat betreft de content die ze publiceren.

Volgens Macron is het nu mogelijk om voor slechts een paar duizend euro’s onwaarheden te propageren op social media:

Er zijn opzettelijke pogingen gedaan om de grens tussen waarheid en leugens te vervagen en het vertrouwen van mensen in de liberale democratie te ondermijnen. Duizenden propaganda-accounts op sociale netwerken verspreiden zich over de hele wereld, in alle talen, leugens die worden verzonden om politici, publieke figuren en journalisten te beschadigen.

Zijn toehoorders twijfelden er niet aan dat hij daarmee op de Russische bemoeienis met verkiezingen in de VS en Europa doelde, waartegen Macron zich al eerder uitsprak. Om propaganda tegen te gaan wil hij dat sociale media voortaan aan strengere regels moeten voldoen wat betreft de herkomst van ogenschijnlijke nieuwsberichten. Ook wil hij limieten instellen voor de bedragen die mogen worden uitgegeven aan gesponsorde mediacontent.

Afbeelding: screenshot YouTube

Geef een reactie

Laatste reacties (25)