32

Made in Holland rukt op

Goedkope euro maakt fabricage in China minder aantrekkelijk

Vrij Nederland bericht over een nieuwe trend: Nederlandse bedrijven die hun producten in de buurt laten fabriceren in plaats van in China.

Bra Factory, Nanhai
‘Vandaag is een historische dag: voor het eerst in jaren worden er in Nederland weer brommers en scooters gemaakt,’ zegt Taco Anema met een glimlach, op een mooie maandagochtend medio maart.

Anema is directeur van Qwic, producent van elektrische fietsen en scooters. Het Nederlandse bedrijf maakt een groeispurt door. De verkoopcijfers stijgen explosief (‘onze nieuwste e-bike was binnen een paar weken uitverkocht’) en binnenkort introduceert het een e-scooter die ‘radicaal anders is dan alles wat er nu op de markt is’.

Om aan de groeiende vraag te voldoen, zoekt Qwic nieuwe productiefaciliteiten. Je zou verwachten dat de jonge Amsterdamse ondernemer in China stad en platteland afreist, op zoek naar goedkope fabrieken. Niets daarvan: Qwics meest verkochte e-scooter komt vanaf deze maand uit Rotterdam. ‘Later dit jaar zullen we al onze e-scooters in Nederland produceren. China is niet meer zo interessant voor ons.’

Qwic behoort tot een groeiend aantal Nederlandse bedrijven dat de productie verplaatst; ditmaal niet naar China, maar precies de andere kant op. 

Lees verder bij Vrij Nederland

cc-foto: The E, een bh-fabriek in China

Geef een reactie

Laatste reacties (32)