2

Maker nepvliegtuigbom KLM te zielig voor zware straf

Een Amerikaan die een nepbom aan boord van een KLM vliegtuig verstopte en daarna deed alsof hij de held was die het “explosief” vond, hoeft niet de gevangenis in. In plaats daarvan heeft hij een voorwaardelijke straf van vijf jaar gekregen en moet hij de KLM een schadevergoeding betalen. Volgens het Amerikaanse OM was strenger straffen niet nodig, omdat het een eerste vergrijp was en de man een drankprobleem en ook net een nieuwe baan had.

Het incident vond plaats in oktober 2014 op een vlucht van Amsterdam naar Tanzania. Na een toiletbezoek liet passagier Sean Davies aan het cabinepersoneel weten dat er ‘een vreemd draadje’ uit een kastje stak. De piloot die vervolgens een kijkje nam vond een kleine wijnfles waar wat draden aan bevestigd waren en ging er direct vanuit dat het om een slechte grap ging. Na overleg met de beveiliging van KLM maakte het toestel alsnog een tussenlanding in Caïro.

Davies werd na de landing door de Egyptische autoriteiten ondervraagd, omdat het vluchtpersoneel hem er direct van verdacht de nepbom zelf te hebben gepland. Davies ontkende echter in alle toonaarden en mocht wegens gebrek aan bewijs zijn reis gewoon vervolgen. Op zijn terugreis naar de Verenigde Staten werd hij tijdens een tussenstop in Amsterdam opnieuw ondervraagd, dit keer door de Nederlandse autoriteiten. Daar verklaarde Davies dat hij gewoon heel vaak naar de wc moest omdat hij alcoholist is en last had van nierstenen. Op de vraag waarom hij wel een iPhone bij zich had, maar geen lader, antwoordde hij dat die in Afrika in brand was gevlogen.

Eenmaal terug op Amerikaanse bodem werd hij opnieuw aangehouden, dit keer door de FBI en de douane. Davies ging akkoord met een leugendetectortest, om vervolgens alsnog te weigeren. De agent die de test zou afnemen zei daarop tegen Davies dat een test ook eigenlijk niet nodig was, omdat hij overduidelijk loog. Meer dan dat was er niet voor nodig om Davies alles te laten bekennen.

Davies gaf toe aan boord van het vliegtuig zelf de nepbom te hebben gemaakt, met behulp van een leeg wijnflesje, de accu van een e-sigaret, wat water en zeep, het snoer van zijn iPhone-lader en de koptelefoon die aan boord werd uitgedeeld. De reden voor zijn knutselwerk: hij had al een tijdje last van een minderwaardigheidscomplex en wilde ook wel eens de held zijn.

Tijdens de rechtszaak in februari van dit jaar werd Davies schuldig bevonden aan het ‘verstrekken van misleidende informatie over een explosief dat een vliegtuig kan beschadigen of vernietigen’. Daarop bood hij zijn excuses aan aan de KLM, aan de 271 passagiers aan boord van de betreffende vlucht, aan de Amerikaanse overheid en aan zijn familie. Daarbij zei hij nu niet langer ‘de onverantwoordelijke jongen’ van destijds te zijn.

KLM heeft de schade van het oponthoud beraamd op ruim 75 duizend euro. Davies heeft daar inmiddels de helft van betaald.

Bron: NZherald

Geef een reactie

Laatste reacties (2)