Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Malieveld stroomt vol; oppositie komt met tegenbegrotingen

  •  
19-09-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
ANP-Protest_malieveld_bezuinigingen300.jpg
PvdA schaaft voor 3,6 miljard bij. SP: Kabinet bezuinigt economie kapot. D66:  'visieloze bezuinigingen' terugdraaien. CU: weg met 'tweekindpolitiek'. GroenLinks: investeren in onderwijs en werk
Het protest tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet zwelt aan. Terwijl het Malieveld in Den Haag volstroomt met demonstranten tegen kabinetsbeleid, presenteren de oppositiepartijen hun alternatieven voor de miljoenennota (die morgen officieel wordt gepresenteerd, maar vorige week al voortijdig uitlekte). De oppositiepartijen zullen hun tegennota’s gebruiken in de Algemene Beschouwingen waarin de miljoenennota wordt besproken.
Volgens de vakbonden zijn er meer dan 10.000 mensen op het Malieveld, de politie heeft het over een stuk of 5000 betogers, zo meldt het AD. Het zijn vooral veel chronisch zieken, gehandicapten en medewerkers uit sociale werkplaatsen (wsw’ers). Samen protesteren zij tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet. Met name gehandicapten en chronisch zieken zijn bang dat ze onevenredig hard worden getroffen door een opeenstapeling van maatregelen. Ze kunnen bijvoorbeeld minder huurtoeslag krijgen, meer voor zorg moeten betalen en getroffen worden door bezuinigingen op de sociale werkplaatsen.
De oppositiepartijen sympathiseren sterk met dit protest tegen de kabinetsplannen. Zij presenteren vandaag hun tegenbegrotingen.
De PvdA wil de miljoenennota van het kabinet flink wijzigen, zo meldt de Volkskrant.
PvdA-fractievoorzitter Job Cohen wil in totaal voor 3,6 miljard euro verspijkeren. Zo moeten bezuinigingen op het persoonsgebonden budget (pgb), op de zorgtoeslag, in de kinderopvang en op de huurtoeslag worden teruggedraaid, net als de btw-verhoging op de podiumkunsten. De PvdA wil ten opzichte van de kabinetsplannen extra investeren in onderwijs, veiligheid in steden en het aan het werk helpen van langdurig werklozen. Ook moeten leraren en agenten meer salaris krijgen. De PvdA wil die plannen betalen door een toptarief in te voeren van 60 procent belasting voor mensen met een inkomen boven de 150.000 euro, door een bankenbelasting en door de winstbelasting voor bedrijven minder te verlagen dan het kabinet voorstelt. De PvdA-plannen hebben volgens de eigen berekeningen geen gevolgen voor de Nederlandse schatkist en het begrotingstekort. Dat blijft gelijk aan het tekort in de miljoenennota.
NRC Handelsblad schrijft over de tegenbegroting van D66 en die van de ChristenUnie. NRC: 
Bij de presentatie ageerde D66-leider Alexander Pechtold tegen het trage bezuinigingstempo van het kabinet. Hij vindt dat premier Mark Rutte (VVD) veel te weinig doet. Wat Pechtold betreft begint het kabinet al meteen met het verhogen van de AOW-leeftijd en gaan de arbeids- en woningmarkt grondig op de schop.
Ook D66 investeert volgend jaar één miljard euro in het onderwijs. Verder wordt als het aan de sociaal-liberalen ligt het plan van oud-minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) voor een kilometerheffing alsnog ingevoerd en komt er een belasting op vlees: de kiloknallertaks. De partij wil de btw-verhoging op de podiumkunsten terugdraaien en de WW-duur verkorten.
Fractieleider Arie Slob  van de ChristenUnie richtte zijn pijlen vooral op het gezinsbeleid van het kabinet, aldus NRC. Hij hekelde de ‘tweekindpolitiek’ die de regering zou voeren: gezinnen met meer dan twee kinderen gaan er door de bezuinigingen op de kindregelingen volgens hem fors op achteruit.
Verder wil Slob – net als Pechtold – investeren in duurzaamheid en gaat er minder geld naar asfalt en meer naar het openbaar vervoer. Ook bezuinigt hij minder hard op het persoonsgebonden budget.
De SP wil de economie stimuleren met 1,5 miljard euro extra. Dat meldt de Pers. Fractievoorzitter Emile Roemer vreest dat het kabinet de economie aan het kapotbezuinigen is. De SP wil ook bezuinigingen: in de zorg, op de kinderopvang, op de huurtoeslag en op de sociale werkplaatsen terugdraaien. De partij wil een extra belastingschijf van 65 procent invoeren voor inkomens boven 150.000 euro, de winstbelasting voor bedrijven verhogen en een hogere bankenbelasting.
De Pers schrijft ook dat GroenLinks in vergelijking met de miljoenennota van het kabinet 1,5 miljard extra wil investeren in onderwijs en 6 miljard extra in werk, blijkt uit de tegenbegroting van de partij. Zo moeten de tarieven in de eerste twee schijven van de inkomstenbelasting omlaag. Dat moet de lasten voor de burgers met 3,2 miljard euro verlichten en zo werken lonender maken. De investeringen en lastenverlichtingen moeten worden betaald door belastingen te ‘vergroenen’ en te verhogen en door de kinderbijslag inkomensafhankelijk te maken.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.