72

Man die Willem-Alexander moordenaar noemde op Facebook krijgt celstraf

De Kampenaar die op Facebook koning Willem-Alexander een dief, mooordenaar en verkrachter noemde en zijn foto photoshopte op het lichaam van iemand die geëxecuteerd werd, krijgt van de rechtbank dertig dagen celstraf, waarvan zestien voorwaardelijk voor het beledigen van de koning. Dat meldt NOS.

In het vonnis staat dat de 44-jarige man de waardigheid van de koning heeft aangetast

Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan belediging van de Koning door niet alleen beledigende woorden op zijn Facebookpagina te plaatsen, maar ook een bewerkte foto van een executietafereel, waarbij het hoofd van de Koning in de positie van de te executeren persoon is geplaatst. Hiermee heeft verdachte de waardigheid van de Koning aangetast. Dit klemt met name vanwege de staatsrechtelijke positie van de Koning en de verwevenheid met het staatsbelang. Dit gedrag is niet acceptabel in onze samenleving en rechtvaardigt dat aan verdachte een straf wordt opgelegd.

De man hoeft echter niet naar de gevangenis omdat hij eerder veertien dagen in voorlopige hechtenis heeft gezeten. De Kampenaar krijgt wel een proeftijd van twee jaar van de rechter omdat hij ervan overtuigd is dat dergelijke beledigingen toegestaan zijn , op sociale media.

In artikel 111 over majesteitsschennis in het Nederlandse strafwetboek staat:

Opzettelijke belediging van de Koning wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vijf jaren of geldboete van de vierde categorie.” De straf voor belediging van de echtgenoot van de koning (Máxima) of diens vermoedelijke opvolger (Amalia) is ietsje lager: vier in plaats van vijf jaar gevangenisstraf.

cc foto: srlslygys

Geef een reactie

Laatste reacties (72)