Laatste update 20 augustus 2017, 13:49
127

Finse steekpartij was terreuraanval

Dit artikel wordt aangevuld als er meer nieuws bekend is

Het Finse Nationale Onderzoeksbureau heeft bekendgemaakt dat ze het incident van vrijdag, waarbij een man verscheidene mensen neerstak in het Finse Turku, behandelen als een poging tot moord met terroristische motieven. De belangrijkste verdachte is een achttienjarige jongen met een Marokkaanse achtergrond, die op dit moment in het ziekenhuis ligt nadat hij door de politie in zijn heup werd geschoten.

Ondanks het feit dat de Finse politie extreem snel en adequaat reageerde lukte het de dader om tien slachtoffers te maken. Twee van hen, beide Fins, kwamen om. Onder de acht gewonden zijn ook een Brit, een Zweed en een Italiaan. Een van de gewonden is nog onder de achttien jaar. Drie mensen verblijven op dit moment nog in de Intensive Care, een van hen de vermoedelijke dader.

Gedurende de nacht heeft de Finse politie een aantal invallen gedaan en nog vier andere individuen in hechtenis genomen. Ze worden vandaag verhoord. De politie zegt dat het incident eerst onderzocht werd als moord, maar dat gedurende de nacht er aanvullende informatie boven tafel kwam waardoor er nu indicatie is om te spreken van terroristische moorden.

Bron: BBC, YLE

Update:

Hassan Zubier, een Britse verpleger die in Zweden woont, werd bij het incident in Turku neergestoken terwijl hij slachtoffers probeerde te helpen. “Ik ben geen held”, zegt hij nu in een verklaring. Bij de terroristische aanslag kwamen twee Finse vrouwen om het leven; zeven mensen raakten gewond waaronder Zubier. De man zegt in een interview met Expressen:

Ik ben geen held. Ik deed waartoe ik ben opgeleid. Ik heb mijn best en meer gedaan.

 

Eerder:

De Finse politie meldt dat ze een man hebben in zijn been hebben geschoten in het centrum van Turku, in het zuidwesten van Finland. De man zou verscheidene mensen hebben neergestoken. De verdachte is opgepakt.

Ooggetuigen zeggen da ze geweerschoten hoorden en dat er ten minste een persoon levenloos op de grond lag. Nog twee anderen zouden gewond zijn geraakt. De Finse omroep YLE zegt dat er ten minste twee anderen gewond zijn geraakt, terwijl andere verslag doen van wel vijf of zes slachtoffers.

Dit is echter nog niet bevestigd door de autoriteiten.

De politie roept op om het gebied rondom de Puutori Markt en het centrum van Turku te vermijden. Via social media melden ze dat ze op zoek zijn naar mogelijke andere daders.

De Finse politie heeft om 19.00 een persconferentie aangekondigd, met onder andere de Finse minister van Binnenlandse Zaken en de nationale politiecommissaris.

Update:

Twee mensen zijn gedood in het incident en nog eens zes anderen zijn gewond geraakt. De Finse autoriteiten zeggen dat het nog te vroeg is om te praten over een terreuraanval. De Finse Premier Juha Sipila zegt dat zijn regering de situatie nauw in de gaten houdt. De beveiliging in de hoofdstad van Finland, Helsinki, is aangescherpt op strategische plekken.

Bron: BBC

Geef een reactie

Laatste reacties (127)