13

Man in Nieuw-Zeeland eist officieel erkenning als ‘klimaatvluchteling’

Man vlucht voor stijgende zeespiegel die zijn eiland verwoest en start zaak om officiële erkenning als klimaatvluchteling.

Wetenschappers waarschuwen er al jaren voor: de komende decennia zullen we steeds meer te maken krijgen met klimaatvluchtelingen. Mensen die hun land of eiland moeten verlaten omdat het er door natuurrampen als gevolg van de opwarming van de aarde onleefbaar is geworden. In Nieuw-Zeeland is nu voor het eerst een zaak aangevraagd bij het Hooggerechtshof door een man die officieel als klimaatvluchteling erkend wil worden.


De man die de zaak heeft aangezwengeld komt van het eiland Kiribati in de Grote Oceaan, schrijft de Standaard. Het eiland ligt maar net boven de zeespiegel en die stijgt, dus dreigt het uiteindelijk onbewoonbaar te worden.

De man, Ioane Teitiota, is zijn thuisland acht jaar geleden ontvlucht en woont sindsdien in Nieuw-Zeeland. Sinds 2010 is zijn werkvisum verlopen en moet hij terug naar zijn thuisland. Omdat hij niet terug wil naar de uitzichtloze situatie op zijn eiland, probeert hij nu met zijn vrouw en kinderen, die in Nieuw Zeeland zijn geboren, officieel erkenning te krijgen als klimaatvluchteling.

Teitiota is van mening dat hij en zijn gezin gevaar lopen als hij terug moet naar Kiribati. Niet alleen de stijgende zeespiegel is een bedreiging voor het eiland waar hij vandaan komt, ook de watervoorraad op het eiland is problematisch. Die wordt namelijk aangetast door het zoute en vervuilde water uit de zee.

Of zijn zaak in behandeling genomen gaat worden is nog niet duidelijk. Een eerdere zaak die de man was gestart liep af in zijn nadeel. De rechtbank in Auckland gaf hem ongelijk toen hij in beroep ging tegen de beslissing om zijn aanvraag voor het vluchtelingenstatuut te verwerpen.

CC foto: Wikipedia

Geef een reactie

Laatste reacties (13)