Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Man overlijdt na gewelddadige arrestatie door Haagse politie

  •  
29-06-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
188 keer bekeken
  •  
dh_pol.jpg
Woedende reacties op werkwijze politie, recherche start onderzoek
Bij het festival Night at the Park in het Haagse Zuiderpark is de 42-jarige Arubaan Mitch Henriquez overleden nadat hij met grof geweld door de politie was gearresteerd. Op beelden is te zien hoe de man vrijwel levenloos is voordat hij wordt afgevoerd. Volgens de politie is de man tijdens het transport onwel geworden.
RTEmagicC_fb2.jpeg
Volgens getuigen heeft de politie buitensporig veel geweld gebruikt bij de arrestatie van Henriquez die werd opgepakt omdat hij geroepen zou hebben dat hij een wapen had. De man was op familiebezoek in Nederland en had net een concert van UB40 bezocht.
De recherche is een onderzoek begonnen naar de dood van de man. Op internet zijn filmpjes verschenen waarop de arrestatie te zien is. Volgens getuigen was er geen sprake van dat de man riep dat hij een wapen had, richtte hij zich ook niet tot de politie en maakte hij met wat vrienden grapjes. Anderen constateren dat agenten op de man bleven inbeuken terwijl hij al geboeid was. Artsen zouden de familie medegedeeld hebben dat de man geen natuurlijke dood is gestorven. De Haagse politie is vaker in opspraak geraakt wegens het gebruik van buitensporig geweld.
Update 13:50: Aruba eist diepgaand onderzoek 
De dood van een 42-jarige Arubaan Mitch Henriquez heeft ‘de Arubaanse samenleving’ zeer geschokt laat de Arubaanse de Electorale Volksbeweging (MEP) weten, meldt NRC.nl
De partij schreef een brief aan het Nederlandse kabinet waarin zij eist dat er ‘een diepgaand onderzoek’ komt.
Update 15:10 uur: Plasterk belt met Aruba Minister Plasterk van Koninkrijksrelaties heeft gebeld met minister-president Eman van Aruba over de dood van Mitch Henriquez. Ook gevolmachtigd minister Boekhoudt kreeg een telefoontje van Plasterk, dat meldt de NOS maandag. 
Plasterk heeft volgens zijn ministerie de Arubaanse leiders verzekerd dat er een onafhankelijk onderzoek zal plaatsvinden door de Rijksrecherche, om de gang van zaken op te helderen. De minister hoopt dat er snel duidelijkheid verschaft kan worden, staat er in een verklaring, aldus de NOS. 
Plasterk_300
Foto cc Plasterk: Roel Wijnants U pdate 15:35: OM trekt verklaring over dode arrestant in Het Openbaar Ministerie trekt de verklaring in dat de 42-jarige Arubaan die zondag na zijn aanhouding overleed onderweg naar het politiebureau onwel werd. Dat meldt Omroep West. Het OM verklaart nu dat ‘toch niet duidelijk wanneer Mitch Henriquez onwel is geworden’.
Persofficier Wouter Bos verklaarde maandagochtend bij Radio West dat Henriquez niet over een wapen beschikte op het moment van zijn arrestatie. Op het lichaam van de overleden man wordt sectie verricht. 

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.