Laatste update 14:54
33

Aanslag in Luik: man schiet twee agenten en voorbijganger dood

In het centrum van het Belgische Luik heeft een man dinsdagochtend twee politieagenten en een toevallige voorbijganger doodgeschoten. De dader verwondde nog twee andere agenten en gijzelde een vrouw. Kort daarop kon de man door de politie worden geneutraliseerd.

Rond half 11 ’s ochtends kwamen de eerste berichten binnen dat er geschoten zou zijn. Al snel bleek dat het om een gewapende man ging die het vuur had geopend op twee politieagenten. Na de schietpartij vluchtte de man het lyceum van Waha in en hield daar een vrouw gegijzeld. De politie wist de man neer te schieten. De leerlingen van de school waarin de man zich had verschanst zijn allen in veiligheid gebracht.

Het motief van de dader is onduidelijk. Volgens de krant La Dernière Heure riep de man ‘Allahu akbar’, maar dat is door de autoriteiten vooralsnog niet bevestigd.

In 2011 was Luik ook het toneel van een aanslag. Toen gooide een man met granaten en schoot met een geweer in het rond. Daarbij vielen vier doden en raakten 122 mensen gewond. Die aanslag was volgens de autoriteiten de daad van een eenling en had geen terroristisch motief.

Update 13:20
In een gezamenlijke persconferentie van het parket, de politie en de stad Luik, is gezegd dat de schietpartij voorlopig als terreurdaad wordt aangemerkt, dat meldt Het Laatste Nieuws. Ook werd een beeld geschetst van wat zich precies heeft afgespeeld:

De dader heeft twee agentes langs achteren aangevallen met een steekwapen en een van hun wapens afgenomen. Daarna liep hij op een auto af en schoot hij een 25-jarige mannelijke passagier dood. Daarop nam hij een vrouw gegijzeld en werd de dader doodgeschoten.

Ook meldt HLN ‘uit betrouwbare bron’ dat de dader, wiens identiteit niet is vrijgegeven door de autoriteiten, enkele uren verlof had uit de gevangenis. Waarom de man een celstraf uitzat is niet bekend.

Update 14:00
De dader van de aanslag in Luik is Benjamin Herman, een dertiger uit Rochefort met de Belgische nationaliteit. Herman stond niet bekend wegens radicalisme of terreur, wel voor drugsfeiten en kleine criminaliteit zoals diefstal, meldt HLN.

Bron: AD

Geef een reactie

Laatste reacties (33)