39

Man die stiefmoeder hielp bij zelfdoding alsnog veroordeeld

Albert Heringa (75), de man die zijn stiefmoeder in 2008 hielp bij zelfdoding, krijgt alsnog zes maanden voorwaardelijke celstraf opgelegd van het Gerechtshof in Den Bosch. NRC schrijft:

Dat is meer dan de drie maanden die het OM eiste. Het hof bevond Heringa schuldig en verwierp Heringa’s beroep op ‘noodtoestand.’ Heringa had volgens het Hof een andere arts moeten zoeken toen de huisarts van stiefmoeder Moek euthanasie weigerde… Heringa diende zijn stiefmoeder in 2008 (zij was toen 99) een mix van malariapillen, slaappillen en een antibraakmiddel toe. Zij stemde hiermee in, in een gesprek dat Heringa filmde. Moek was nagenoeg blind, had zware rugklachten en kampte met hartfalen.

Heringa filmde ook de zelfdoding van Moek, waarmee later de documentaire ‘De laatste wens van Moek’ werd gemaakt, die in 2010 werd uitgezonden door de NCRV. Na de uitzending besloot het OM om Heringa te vervolgen. Het hof in Arnhem oordeelde eerder nog dat Heringa geen straf verdiende, maar de Hoge Raad verklaarde deze uitspraak vervolgens nietig omdat ‘een beroep op noodtoestand slechts bij hoge uitzondering kan worden geaccepteerd bij hulp bij zelfdoding door iemand die geen arts is’.

Een steunpetitie voor Heringa van de 167.000 leden tellende Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) werd al door bijna 20.000 mensen ondertekend. De NVVE laat aan ANP weten teleurgesteld en verbijsterd zijn over de uitspraak. Het Hof zou geen enkele empathie getoond hebben voor de positie waar Heringa destijds in verkeerde.

Kijk de documentaire ‘De laatste wens van Moek’ hieronder terug:

De laatste wens van Moek from NVVE on Vimeo.

Afbeelding: screenshot Vimeo

Geef een reactie

Laatste reacties (39)