Laatste update 18:38
51

Mannelijke VVD-stemmer met hoog inkomen meest vervuilend

De grootste milieuvervuilers zijn te vinden onder mannen met hogere inkomens, van tussen de 35 en 49 jaar oud, in het bezit van een koopwoning of druk doende de hypotheek af te betalen en stemmend op de VVD. Ook D66-stemmers stoten meer uit dan de gemiddelde Nederlander. Dit blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur. Dit laatste is opvallend, omdat de partij zelf juist voorstander is van een serieus klimaatbeleid.

Ter linkerzijde van het politieke spectrum zitten de stemmers die beduidend bewuster om gaan met het klimaat. Zo zijn het de kiezers van GroenLinks die al een stuk vriendelijker zijn voor de leefomgeving dan de gemiddelde partij. De Partij voor de Dieren, de SP en de (niet linkse) ChristenUnie zijn het meest klimaatvriendelijk. Omdat de ChristenUnie deel uit maakt van de regeringscoalitie, wordt het volgende week interessant te zien hoe er gereageerd gaat worden op de doorrekening van het klimaatakkoord door de verschillende planbureau’s.

Onderzoeker Peter Kanne van I&O Research vindt dat er voor de burger ook nog wel een taak is weggelegd. In Trouw zegt hij:

Het is frappant dat mensen geregeld het idee hebben dat ze ontzettend hun best doen, maar niet in de gaten hebben dat hun gedrag eigenlijk weinig verandert. Vliegen doen we steeds meer, de vleesconsumptie zit al een aantal jaren op hetzelfde niveau en ook autorijden neemt weer toe, na een dipje tijdens de recessie. Mensen vinden het al heel wat als ze één of twee dagen geen vlees eten, of met zichzelf afspreken dat ze nog maar één keer per jaar vliegen. Het is heel herkenbaar, maar als je eerlijk bent is het niet genoeg.

Cc-foto: Ruben de Rijcke

Geef een reactie

Laatste reacties (51)