Laatste update 14:47
74

Aanslag op nachtclub in Istanbul: zeker 39 doden

In de Turkse stad Istanbul is met Oud& Nieuw een aanslag gepleegd in een nachtclub. Volgens de gouverneur van Istanbul zou de aanslag door één schutter gepleegd zijn, die lukraak in het wild rond zou hebben geschoten. Hierbij zijn zeker 39 doden gevallen. Zeker 69 mensen zijn gewond geraakt. De schutter is nog voortvluchtig. In de nachtclub zouden zo’n 500 tot 600 mensen aanwezig zijn geweest.

Turkse media meldden aanvankelijk nog dat er sprake zou zijn van twee schutters, die bovendien verkleed zouden zijn als kerstmannen. Speciale politie-eenheden en explosieventeams zouden de club nog doorzoeken.

De minister van Binnenlandse Zaken verklaarde zondagochtend dat er nog gezocht wordt naar de schutter. Volgens The Guardian zou één schutter inmiddels gedood zijn, maar dat is nog niet officieel bevestigd.

Tijdens de Nieuwsjaarswisseling waren in Turkije zo’n 17.000 agenten op de been. Het land is het afgelopen jaar meerdere keren doelwit geweest van verschillende aanslagen. De eigenaar van Reina heeft verklaard dat er extra maatregelen getroffen zijn  nadat Amerikaanse veiligheidsdiensten de club hadden gewaarschuwd voor een mogelijke aanslag.

Eerder:

De daders begonnen lukraak om zich heen te schieten in de populaire nachtclub, meldt CNN Turk. Volgens media staat het vol met gepantserde politiewagens en ambulances. Een van de daders zou nog in de club kunnen zijn maar er is nog niets bevestigd. 

Update 01:00

Update 14:45
Wie verantwoordelijk is voor de aanslag is nog onduidelijk maar de NOS meldt dat de terreurdaad vermoedelijk het werk is van IS:

De aanslag is door niemand opgeëist, maar NOS-correspondent Lucas Waagmeester vermoedt dat IS erachter zit. “Het doet heel sterk denken aan de aanslag van IS op Bataclan en andere doelen in Parijs”, zegt hij. Bij aanslagen van de Koerdische PKK zijn vooral de politie, militairen en autoriteiten het doelwit. Aanslagen op het publiek en toeristen worden vooral toegeschreven aan IS. Waagmeester noemt Reina het gezicht van het Istanbulse nachtleven. De club is geliefd onder voetballers, acteurs en andere bekende Turken. “Maar ook onder gewone Turken is de Reina gewoon een mooie avond uit. De club is prachtig gelegen aan het water. In de zomer sta je buiten te dansen met een cocktail in je hand. Het is echt een mondaine feestelijke plek in de stad.”

Geef een reactie

Laatste reacties (74)