Laatste update 18:46
26

Mannenblad onder vuur vanwege ‘hyenatactiek’ om vrouwen te versieren

Clint.be, een Belgisch online mannenblad, ligt onder vuur vanwege het publiceren van een facebookpost met een wel heel seksistische versier techniek. In deze zogenaamde ‘hyenatactiek’ wordt mannen in vier stappen uitgelegd hoe ze hun ‘prooi’ te aan de haak te slaan. In de reacties op de post wordt woedend gereageerd en ook de voorzitster van de Belgische vrouwenraad noemt de uiting ‘ronduit walgelijk’. Clint heeft inmiddels excuses aangeboden en zegt juist ‘ongelofelijk fan te zijn van het vrouwelijk geslacht’.

Dat dit niet automatisch inhoudt dat je ook respect hebt voor vrouwen, blijkt wel uit de versiertip van het blad. Volgens deze ‘hyenatactiek’ moet je als man namelijk op zoek gaan naar ‘het meest onzekere meisje van de groep’ om daar achter te gaan staan. Als de man als ‘hyena’ genoeg zelfvertrouwen heeft gekregen, wordt hem aangeraden om gelijk handtastelijk te worden en beide armen om de heupen van zijn ‘prooi’ te slaan.

Kennelijk had het magazine zelf ook wel door dat niet iedere vrouw hiervan gediend is: ‘De meid zal voelen dat ze “gehyenad” wordt’. Dit is dan ook de reden waarom het advies luidt om voor het meest onzekere meisje van een groep te gaan. Wie zelfverzekerder zou zijn, zou tegen er geen moeite mee hebben om de man te zeggen dat hij met zijn poten van haar af moet blijven als ze er geen zin in heeft. Maar een onzeker meisje zal eerst naar haar vriendinnen kijken hoe ze moet reageren.

Wie een goedkeurende blik krijgt van de groep vriendinnen hoeft niet af te wachten of ‘de prooi’ zelf ook wel zin heeft in de aandacht. Nee, het magazine raadt aan om ‘te laten voelen wat je in huis hebt door je eigen heupen naar voren te bewegen’ als een ‘hyena tactiek voor gevorderden’. Wanneer ‘de prooi’ zich omdraait wordt aangeraden om direct te zoenen. Ze vragen kennelijk ook niet om toestemming. Na afloop is er volgens Clint wel de mogelijkheid om met ‘de prooi’ nog wat woorden te wisselen, ‘maar dat hoort er eigenlijk niet bij want hyena’s praten niet’.

Clint.be heeft laten weten dat de post als grap bedoeld was. ‘We merkten echter dat sommige Facebook gebruikers deze post niet konden appreciëren en dachten dat we zulk gedrag ook zouden aanmoedigen in het echte leven’. Dat ze de post afsloten met ‘succes dit weekend!’ was dus kennelijk ook niet bedoeld als aanmoediging om de tactiek toe te passen.

‘Clint is een ‘online mannenblad’, maar we hebben altijd immens veel respect voor vrouwen’, reageren ze verder. “We zijn zelfs grote fan van het vrouwelijk geslacht en we willen dan ook absoluut geen vrouwonvriendelijke stempel krijgen. Want we garanderen dat we dit in de verste verte niet zijn.”

Adverteerders Humo en De Morgen zijn hier echter niet door overtuigd en willen niet meer geassocieerd te willen worden met het online magazine. Ook Magda de Meyer van de Vrouwenraad reageerde: ‘Om in het thema te blijven van Clint.be: hyenatactieken horen niet thuis in de menselijke samenleving, wel in de zoo’. Dat mannen aangeraden wordt om te kiezen voor het meest timide meisje, of ‘de zwakste prooi’, noemt De Meyer ‘ronduit walgelijk’.

Niet alleen voor vrouwen is deze post schofferend, ook het reduceren van mannen tot ‘hyena’s’ is tenslotte een stereotypering. De Meyer hoopt dat niet alleen vrouwen, maar ook vooral mannen zullen laten weten dat ze beter zijn dat dit soort gedrag. ‘Zij zouden in dit debat, hoe klein of hoe groot ook, hun stem moeten laten horen’ aldus De Meyer.

Foto: CC Jennifer Pack

Bron: De Standaard, HLN,

Geef een reactie

Laatste reacties (26)