42

Manning wacht levenslange gevangenisstraf

Update: Manning moet nu ook naakt in cel overnachten ... De soldaat die geheime Amerikaanse ambassadeberichten lekte wordt beschuldigd van ‘hulp aan vijand’

De Amerikaanse militaire aanklagers hebben 22 nieuwe aanklachten ingediend tegen Bradley Manning. De soldaat lekte honderdduizenden geheime Amerikaanse ambassadeberichten naar Wikileaks. Al maanden zit hij onder erbarmelijke omstandigheden vast in een Amerikaanse gevangenis.

Na een onderzoek van zeven maanden hebben de aanklagers de lijst van aanklachten compleet. De ergste aanklacht is ‘hulp aan de vijand’ wat de doodstraf voor de jonge soldaat kan betekenen, meldt The Guardian. De militaire aanklagers menen dat Manning ‘Willens en wetens informatie gaf aan de vijand.’

De aanklagers zeggen geen doodstraf te eisen. Als Manning schuldig wordt bevonden aan alle aanklachten zal hij levenslange gevangenisstraf krijgen, teruggezet worden tot de laagste rang in het militaire systeem, oneervol ontslag krijgen en al zijn salaris en beloningen verliezen.

Intussen zit Manning al sinds mei 2010 vast in een gevangenis in Virginia. Hij komt zijn cel niet uit en mag geen contact met de buitenwereld. Mensenrechtenorganisaties veroordeelde de opsluiting van de militair. Zijn advocaat meldde vrijdag dat Manning nog vreselijker behandeld wordt nu de aanklachten duidelijk zijn. Zo zou hij nu naakt in zijn cel moeten overnachten, meldt de Volkskrant.

The Guardian: US Army to charge Bradley Manning with ‘aiding the enemy’
cc-foto: Shrieking Three

Geef een reactie

Laatste reacties (42)