18

Manning wilde ‘bloeddorst militairen laten zien’

Jonge militair bekent lekken van informatie aan WikiLeaks

“Ik wilde dat het Amerikaanse publiek wist dat niet iedereen in Irak een doelwit was dat geneutraliseerd moest worden.” Dat zei Bradley Manning in een poging om uit te leggen waarom hij honderdduizenden geheime documenten heeft doorgespeeld naar WikiLeaks. De nu 25-jarige militair verscheen donderdag voor een rechter waar hij bekende informatie te hebben gelekt.


Manning ontkende dat hij de vijand hiermee wilde helpen, meldt Trouw vrijdag. Dat is namelijk het zwaarste vergrijp waarvan Manning wordt verdacht en waarvoor hij levenslang kan krijgen.

De klokkenluider, die in het leger inlichtingen analyseerde, las een verklaring van 35 pagina’s voor. Trouw citeert:

Ik werd depressief van de situatie waar we onszelf jaar na jaar in bevonden’, zei hij tegen de militaire rechter. “Om de opstand van extremisten te bestrijden, raakten we geobsedeerd met het vangen en doden van menselijke doelwitten die op lijsten stonden.

Op een van de video’s die Manning aan WikiLeaks stuurde was een aanval in 2007 in Irak vanuit een helikopter te zien, waarbij elf mensen om het leven kwamen. Onder hen was een fotograaf van persbureau Reuters. Het Pentagon concludeerde later dat de militairen het materiaal van de fotograaf aanzagen voor wapens. Manning:

Het meest storende aspect van de video was de bloeddorst dat het team leek te voelen. Hun acties leken wel op die van een kind dat mieren martelt met een vergrootglas.

Trouw: Manning lekte aan WikiLeaks om ‘bloeddorst militairen aan te tonen’

Geef een reactie

Laatste reacties (18)