61

‘Marechaussee gebruikte wél geweld tegen Feda Amiri’

Trouw heeft bewijs: Amiri werd body cuff met beenband aangelegd … Marechaussee zette ook tie wraps in, maar met welk doel is onduidelijk

Bij de uitzetting van de Afghaanse asielzoeker Feda Amiri heeft de marechaussee niet alleen ‘dwangmiddelen’, maar ook geweld in gezet. Dat schrijft dagblad Trouw. Omdat hij zich tegen zijn uitzetting zou hebben verzet, is hij door de marechaussees ‘met kracht van boord gehaald’. Trouw heeft het ‘meldingsformulier geweldsaanwending bij uitzettingen’ van Amiri in handen, waarin melding wordt gemaakt van het geweld en de dwang.

Staatssecretaris Fred Teeven schreef eerder nog aan de Tweede Kamer dat er bij de uitzetting wel dwangmiddelen zijn gebruikt, maar dat het ‘conform de voor uitzettingen geldende geweldsinstructies’ is geweest. Dwangmiddelen kunnen toegepast worden om de rust en de veiligheid binnen het vliegtuig te waarborgen, schreef de staatssecretaris. Maar, zo meent advocaat Bart Toemen, dat was bij Amiri niet het geval. Op het formulier staat dat dwang en geweld nodig was, om te voorkomen dat de uitzetting niet door kon gaan. En dat is geen geldig argument om dit soort geweld in te zetten.

Trouw legt uit wat er exact met Amiri is gebeurd:

Omdat Amiri zich tegen zijn uitzetting verzette, is hij door de marechaussees ‘met kracht van boord gehaald’. Buiten het vliegtuig werd hem een zogenoemde body cuff met beenband aangelegd. Daarbij wordt iemand op zijn buik gelegd, en worden zijn enkels aan zijn rug gebonden. Met body cuff en al werd Amiri weer het vliegtuig in gedragen.

Opvallend is dat in een andere rapportage van de marechaussee – die de krant ook in bezit heeft – geen enkele melding gemaakt wordt van dat incident. Wel staat erin dat Amiri tijdens de vlucht met familie en contacten in Afghanistan heeft gebeld. Ook valt erin te lezen dat de marechaussee na aankomst in Kabul Amiri door de paspoortcontrole zag lopen de bagagehal in.

Er is flink wat twijfel ontstaan over het waarheidsgehalte van het verhaal van Feda Amiri’s en zijn dochter. Tamana reisde haar vader na zijn uitzetting achterna, omdat hij van de aardbodem verdwenen leek. Ze trof hem aan in een ziekenhuis, waar hij beland was als gevolg van de verwondingen die hij bij zijn uitzetting zou zijn opgelopen. Staatssecretaris Teeven ontkent dat Amiri een kniefractuur heeft opgelopen, ook de marechaussee zegt dat het niet waar is. Advocaat Toemen zegt echter dat hij het zich goed kan voorstellen dat Amiri zijn knie heeft verwond bij de body cuff.

Trouw: Marechaussee gebruikte dwangmiddelen én geweld tegen Feda Amiri

Lees ook op Joop de opinie van TINKEBELL.: Ik geloof niet dat Tamana Amiri liegt en Tinkebell: Omroep Brabant vertelt onzin

Foto: Tamana Amiri vlak voordat ze haar vader achterna reist

Geef een reactie

Laatste reacties (61)