192

Margaret Thatcher overleden

Britse oud-premier overleed vanmorgen na een beroerte ... Iron Lady werd 87 jaar

De Britse oud-premier Margareth Thatcher is maandagmorgen overleden. Dat heeft haar woordvoerder Lord Bell bekend gemaakt. Thatcher overleed aan de gevolgen van een beroerte. Ze is 87 jaar geworden.


De Britse oud-premier Margaret Thatcher is overleden. Thatcher, ook wel bekend als ‘Iron Lady’ is 87 jaar geworden. Ze was de eerste vrouwelijke premier van Groot-Brittannië. Van 1979 tot 1990 stond ze aan het hoofd van het parlement.

Thatcher kwam in 1956 in het Lagerhuis. In de jaren 60 is ze eerst onderminister voor pensioenen, begin jaren 70 voor onderwijs. In 1975 volgt ze vervolgens Edward Heath op als partijleider. Onder haar bewind werden de tegenstellingen in het land vergroot, maar Thatcher vond dat dé manier om de economie van het land weer gezond te krijgen.

Eind jaren 80, wanneer ze in haar derde termijn als premier zit, zijn de Britten uitgekeken op haar strenge beleid. Haar plannen voor een omstreden belasting, de zogenoemde Poll Tax, leiden tot veel protesten. Kort daarna treedt ze af.

In tegenstelling tot eerdere berichten zal ze geen staatsbegrafenis krijgen, maar wel met alle egards worden herdacht op een dienst in St. Pauls Cathedral.

Op Twitter is inmiddels een bonte stroom reacties op haar dood te lezen, uiteenlopend van medeleven en respect, tot aan opgeruimd staat netjes:

Femke Halsema: Ook hier in NY dringt door dat ‘The iron lady’ nu werkelijk alleen nog een legende is. Een vrouwelijk rolmodel is niet meer. Jammer!

Veerle Sleger:”Thatcher rolmodel omdat ze als vrouw macht verwierf? Terwijl ze fan was van oa. Pinochet en Apartheid? Hoe kun je ’t zeggen Femke Halsema?

Fouad Sidali: “Over de doden geen slecht woord. Oh wacht… #Thatcher

Margriet van der Linden: “Nee, Thatcher was niet echt bezig met emancipatie, maar haar verkiezing als PM was daarin van grote betekenis.”

Boris Johnson: “Very sad to hear of death of Baroness Thatcher. Her memory will live long after the world has forgotten the grey suits of today’s politics.”

Geef een reactie

Laatste reacties (192)