191

Marijnissen: ‘Sahar moet gewoon asiel krijgen’

Oud SP-leider wil dat een overheid die zich 'beschaafd' noemt soortgelijke gevallen als Sahar niet uitzet

“Sahar is de personificatie van een wereldwijd groot probleem: het vluchtelinge vraagstuk […] Het is een gigantisch probleem, maar in het geval van Sahar kan een overheid die zich ‘beschaafd’ noemt iemand als Sahar niet terugsturen”, zei Jan Marijnissen woensdagavond in Pauw & Witteman.


De 14-jarige Afghaanse Sahar Hilbrahim Gel heeft in 10 jaar tijd, 13 verschillende adressen en AZC’s versleten en zit momenteel op het Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden. Het IND heeft inmiddels besloten dat haar familie Nederland moet verlaten. Leerlingen op haar school protesteerden en ook de oppositie in de Tweede Kamer is tegen de uitzetting van Sahar.

Sahar zou door haar westerse levensstijl in problemen kunnen raken in Afghanistan. “Ik kan daar niet doen en zeggen wat ik wil.” Sahar die chirurg wil worden, zal in Afghanistan bovendien misschien niet eens naar school kunnen en als dat wel het geval is, zou ze op basisschoolniveau moeten beginnen omdat ze de taal niet kan spreken, lezen en schrijven.

Woensdag bleek dat de rechter in vijf recente asielzaken heeft besloten dat Afghanistan te onveilig is om vluchtelingen uit te zetten. Het besluit is gebaseerd op geheime documenten die via Wikileaks naar buiten zijn gekomen. De Tweede Kamer zet nu vraagtekens bij ambtsberichten van Buitenlandse Zaken over Afghanistan die stellen dat de situatie veilig is.

Of de nieuwe Wikileaks ook in het voordeel van Sahar kunnen werken, is nog niet duidelijk. Het kabinet heeft inmiddels laten weten de nieuwe informatie uit de Wikileaks documenten te verwerken in haar ambtsberichten.

Geef een reactie

Laatste reacties (191)