15

Martin Schulz wordt de nieuwe leider van Duitse SPD

Oud-voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, wordt de nieuwe leider van de Duitste sociaal-democratische SDP bij de komende verkiezingen. Daarmee neemt hij het dus op tegen de huidige bondskanselier Angela Merkel. De sociaal-democraten nemen afscheid van de voormalige SPD-leider Sigmar Gabriel, en minister van Economische Zaken, die vreest dat zijn partij zal moeten inleveren als hij aan blijft. Gabriel zou zijn voorzitterschap bovendien per direct neerleggen. Ook geeft hij zijn ministerpost bij Economische Zaken op. Hij wil minister van Buitenlandse Zaken worden en daarmee zijn collega en partijgenoot Frank-Walter Steinmeier opvolgen.

NRC schrijft over de SPD:

Net als de Franse en de Nederlandse zusterpartijen staat de SPD er in de peilingen slecht voor – zij het wel minder slecht. De Duitse sociaal-democraten zouden nu goed zijn voor net iets meer dan 20 procent van de stemmen, terwijl ze in 2013 nog 25,7 procent behaalden. En gezien de beroerde persoonlijke populariteitscijfers van Gabriel was het schrikbeeld, bij hem en veel van zijn partijgenoten, dat ze door de 20-procentsgrens zullen zakken bij de verkiezingen op 24 september.

Reden voor de verminderde populariteit is de samenwerking van de CDU/CSU. Tel daarbij op Gabriels besluit om niet aan te treden als kandidaat voor het kanselierschap en het partijleiderschap na ruim zeven jaar over te dragen en de peilingen toonden een dalende trend.

Over acht maanden vinden in Duitsland de Bondsdagverkiezingen plaats.

cc-foto: Parti Socialiste

Geef een reactie

Laatste reacties (15)