56

Massa-immigratie uit moslimlanden bestaat allang niet meer

Onderzoeker analyseert de cijfers ... er is helemaal geen sprake van massa-immigratie ... de uitstroom was vorig jaar zelfs groter dan de instroom 

We voeren in Nederland al jaren verwoede discussies over massa-immigratie uit moslimlanden en als je de verhalen in die discussies moet geloven is het een hardnekkig probleem dat almaar niet goed wordt aangepakt. Maar hoe massaal is die immigratie eigenlijk? Als je echt naar de cijfers gaat kijken, blijkt dat er helemaal geen sprake is van massa-immigratie. Sterker: vorig jaar verlieten meer mensen Nederland dan er het land in kwamen.

Dagblad Trouw schrijft woensdag over onderzoeker Flip van Dyke die besloot de meest recente cijfers van het CBS te analyseren en kwam tot de conclusie dat er in Nederland al jaren geen sprake meer is van massa-immigratie. Van Dyke hierover in Trouw:

Politici en opiniemakers die alarm slaan over migratie hebben het zelden over emigranten. Ze kijken alleen naar de voordeur, niet naar de achterdeur.

2e generatie
Van Dyke constateerde dat er voor de eeuwwisseling inderdaad sprake was van een grotere immigratie dan emigratie. Maar volgens de cijfers zijn die twee nu min of meer in balans. In 2012 verlieten zelfs meer mensen ons land dan dat er in kwamen. En dat waren niet alleen Nederlanders. Tegenover de 22 duizend immigranten uit moslimlanden stonden in 2012 namelijk 24 duizend emigranten, met name van de 2e generatie.

Niet allemaal moslim
Daarbij zijn niet alle immigranten uit moslimlanden daadwerkelijk moslim. Op basis van de onderzoeken van het CBS denkt Van Dyke dat ongeveer negentig procent van de immigranten moslim is. In die zin bieden de cijfers inzicht in het aantal moslims dat in Nederland komt wonen. Maar Van Dyke wijst er ook op dat je daar niet uit kan opmaken dat deze mensen allemaal streng islamitisch zijn. De onderzoeker: “Ze zijn vast niet allemaal even actief in het belijden van hun geloof.”
Trouw haalt ook eerdere onderzoeken aan waaruit blijkt dat er geen sprake is van ‘islamisering’ in Nederland. Uit andere gegevens blijkt wel dat Marokkanen en Turken vaker een uitkering hebben, lager scoren bij CITO-toetsen en vaker afhaken op school.
Lees het hele verhaal in Trouw.

CC foto: Willem van de Kerkhof

Geef een reactie

Laatste reacties (56)