Laatste update 16:12
28

Massale flauwtes onder arbeidsters in fabrieken bekende sportmerken

Regelmatig vallen tientallen en zelfs honderden textielarbeidsters in Cambodja flauw als gevolg van de erbarmelijke omstandigheden. Het afgelopen jaar werden in vier fabrieken van Nike, Puma en Asics 500 medewerksters naar het ziekenhuis afgevoerd. In november vielen er in drie dagen tijd 360 arbeidsters flauw. De sportmerken erkennen de voorvallen in het land waar 600.000 vrouwen in de textielfabrieken werken.

Een verklaring voor het flauwvallen is de enorme hitte die in de fabrieken opliep tot 37 graden. Voeg daarbij dat de vrouwen zes dagen per week en 10 uur per dag werken. Ze verdienen daarmee zo’n 175 euro per maand, de helft van wat geldt als een leefloon. Sommigen zijn daarbij ook nog eens uren onderweg om, samengepakt in vrachtwagens, de fabrieken te bereiken.

Soms leiden de massale flauwtes tot paniek, soms is het ook andersom. Bijvoorbeeld als er brand uitbreekt, of rook zich verspreidt, en de arbeidsters weg proberen te komen. Nooduitgangen blijken in de praktijk nogal eens op slot te zitten.

Het Cambodjaanse ministerie van Arbeid stelt dat fabrieken adequate luchtverversingssystemen moeten hebben maar de praktijk is anders. Nike zegt na de voorvallen luchtkoelingsinstallaties te hebben geïnstalleerd die moeten voorkomen dat de temperatuur boven de dertig graden uitstijgt. De andere merken zeggen ook maatregelen getroffen te hebben.

bron: The Guardian

cc-foto: ILO

Geef een reactie

Laatste reacties (28)