19

Massale schadeclaim tegen SVB in aantocht

Stichting 'Pgb Schadeclaim' roept gedupeerden op … problemen met uitbetalingen van persoonsgebonden budget blijven aanhouden

Particuliere zorgverleners die door de problemen met de uitbetalingen van pgb’s (persoonsgebonden budget) te laat hun geld hebben gekregen, gaan met elkaar een schadeclaim indienen bij de Sociale Verzekeringsbank.

Vanaf dinsdag kunnen mensen die gedupeerd zijn zich melden bij de stichting ‘Pgb Schadeclaim’.

Om hoeveel mensen het precies gaat is nog niet duidelijk, maar volgens de advocaat die het proces is gestart, Eric van der Goot, zouden het er enkele duizenden zijn. Van der Goot wil niet wachten tot staatssecretaris Van Rijn zelf met een vergoeding komt voor de geleden schade. Deze mensen hebben nooit betaald gekregen of te laat betaald gekregen waardoor ze in de problemen kwamen.

Vorige week nog won Van der Goot een pgb-zaak van een vrouw tegen de Sociale Verzekeringsbank. Ook zij was te laat uitbetaald. In die zaak oordeelde de rechter dat haar zaak vergelijkbaar was met een arbeidsrechtelijke relatie tussen werkgever en werknemer en paste daarom dezelfde regels toe. Als werkgevers loon te laat uitbetalen, moeten ze namelijk na een paar dagen al een wettelijke verhoging betalen. De vrouw kreeg ter compensatie van de geleden schade een verhoging van 25 procent.

Volgens de advocaat is het vonnis uit deze zaak een modeluitspraak voor de zaken die nog komen gaan. En de kans dat die er gaan komen is groot. Inmiddels hebben tientallen zorgverleners zich gemeld bij de stichting Pgb Schadeclaim. In eerste instantie wordt geprobeerd een regeling te treffen met de Sociale Verzekeringsbank. Lukt dat niet, dan spant Van der Goot een kort geding aan.

De problemen met de uitbetaling van de pgb’s ontstonden toen er begin dit jaar werd overgestapt naar een nieuw systeem. Daarbij worden de mensen met een pgb niet meer zelf uitbetaald, maar verloopt de betaling via verschillende instanties. Ondanks de excuses die staatssecretaris Van Rijn maakte, blijven de problemen zich voordoen.
Volgens belangengroepen komen er nog steeds dagelijks meldingen binnen van pgb’s die te laat of helemaal niet zijn betaald.

Lees ook de opinie ‘Pgb Waanzin’ op Joop.

Geef een reactie

Laatste reacties (19)