23

Massaontslag bij NS dreigt

NS zou 100 miljoen euro gaan bezuinigen … FNV vreest: 1000 banen op de tocht

De komende jaren gaat de NS naar alle waarschijnlijkheid 100 miljoen euro bezuinigen. De FNV trok vrijdag aan de bel omdat de vakbond vreest dat die bezuinigingen ten koste zullen gaan van duizend banen. Volgens de spoorweg is dat getal echter uit de lucht gegrepen. Dat meldt NOS.

Het Algemeen Dagblad heeft een advies in handen dat door adviesbureau The Hacket Group is opgesteld, in opdracht van de NS-directie. Dat bureau adviseert de NS nu de komende jaren 100 miljoen euro te bezuinigen, door bijvoorbeeld bij ondersteunende functies 30 procent van de kosten te schrappen. Het AD schrijft:

Bij de ingreep zouden vooral ondersteunende afdelingen het moeten ontgelden. Het gaat daarbij met name om de afdelingen personeelszaken, automatisering, inkoop en financiële zaken. Daar zou 30 procent kunnen worden bezuinigd.”

Van een andere orde: de Fyra-treinen gaan dit jaar vrijwel zeker niet meer rijden. De treinen werden begin december ingezet, maar vielen vrij snel uit. Ook was er veel vertraging. Onder winterse omstandigheden verloor de trein bovendien ook nog eens plaatwerk, waarop de NS en de NMBS de trein niet meer te laten rijden. Verwacht wordt dat de hogesnelheidslijn pas in april 2014 weer in gebruik genomen zal worden.
AD: Massaontslag gevreesd bij NS
NOS: Forse bezuinigingen bij NS

Geef een reactie

Laatste reacties (23)