24

Máxima verkozen tot Dom Bontje 2012

Prinses laat Barbie en Frans Bauer achter zich

Prinses Máxima is in de verkiezing Dom Bontje, de publieksverkiezing van Bont voor Dieren, met een overgrote meerderheid van de stemmen verkozen tot Dom Bontje 2012. De jaarlijkse verkiezing, waarbij dit jaar bijna 20.000 mensen hun stem uitbrachten, is een initiatief van dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren en neemt het gebruik van bont door bekend Nederland onder de loep.

Máxima ontving maar liefst 66% van de stemmen. Ze was genomineerd voor de oneervolle titel omdat zij en haar dochter Amalia gezien zijn in jassen met een kraag van wasbeerhondenbont afkomstig van het merk Moscow. Máxima is vóór haar nominatie op de hoogte gebracht dat het echt bont betrof, maar helaas bleef een reactie uit. De overige genomineerden waren Oh Oh Cherso’s Barbie die 25% van de stemmen kreeg en Frans Bauer; hij kreeg 9% van de stemmen.

Nicole van Gemert, directeur van Bont voor Dieren:

Met de verkiezing wil Bont voor Dieren aandacht vragen voor de échte fashion victims: de miljoenen dieren die onder erbarmelijke omstandigheden worden gehouden en enkel voor hun vacht worden gedood.

Ook tv-presentatrice Anita Witzier was in eerste instantie genomineerd. De blonde presentatrice was zich destijds niet bewust van het feit dat het echt wasbeerhondenbont betrof. Bont voor Dieren heeft haar nominatie ingetrokken. Bekende Nederlanders als Britt, Yes-R, Robert ten Brink en Nance waren ook aangeschreven als genomineerden voor Dom Bontje 2012, maar gaven direct al aan spijt te hebben van hun keuze om bont te dragen.

Dit jaar droegen alle genomineerden een kraag van wasbeerhondenbont. Dit bont is veelal afkomstig uit Chinese fokkerijen waar de dieren onder erbarmelijke omstandigheden worden gefokt en gedood, enkel voor hun vacht. Wasbeerhonden worden hier anaal geëlektrocuteerd, doodgeslagen of soms zelfs levend gevild om te eindigen als bontkraag. Helaas is de import hiervan nog niet verboden. Nederlandse kledingmerken als Gaastra, Nickelson, Airforce en Moscow gebruiken de vacht van wasbeerhonden als bontkraag voor hun jassen. Wasbeerhonden zijn familie van de hond en staan bekend om hun dikke vacht. In de natuur leven de dieren vooral in een bosrijke omgeving en zijn trouw aan hun partner en familie.

Geef een reactie

Laatste reacties (24)