Laatste update 10:45
53

May wil wéér uitstel brexit, start voorbereiding Europese verkiezingen

Een nieuwe dag, een nieuwe wending in de brexit waar geen einde aan lijkt te komen: premier Theresa May heeft Europees president Donald Tusk opnieuw om uitstel gevraagd, dit keer tot 30 juni van dit jaar. De Britse overheid is vooruitlopend op het antwoord vast gestart met het voorbereiden van de Europese verkiezingen op 26 mei.

In de brief schrijft May dat ‘de impasse niet eeuwig kan blijven duren’ en dat de onzekerheid het geloof in de Britse politiek beschadigt. Ook erkent ze dat de Europese Unie beslissingen over de toekomst van de unie niet vooruit kan schuiven terwijl de overige lidstaten wachten op de Britten.

May zegt gesprekken te hebben gevoerd met Labour-leider Jeremy Corbyn om consensus te vinden in het Lagerhuis. Maar, zo zegt ze ook, als die is gevonden, is er tijd nodig om nieuwe wetgeving vorm te geven en daarvoor is uitstel nodig. Uiterlijk tot 30 juni. May schrijft ook dat ‘het niet in het belang van het Verenigd Koninkrijk, noch van de Europese Unie is, om mee te doen aan de Europese verkiezingen van 26 mei’, maar weet ook dat zolang het land onderdeel uitmaakt van de EU, ze wel mee moeten doen. Zou wonder boven wonder toch voor die tijd een brexit plaatsvinden, dan worden de voorbereidingen voor de verkiezingen weer gestaakt.

Eerder deze week nog liet Europees voorzitter Jean-Claude Juncker aan het Europees Parlement weten dat wat hem betreft het geduld met het Verenigd Koninkrijk wel op is en dat de deadline op 12 april blijft staan.

Bron: HLN / cc-foto: Tiocfaidh ár lá 1916

Geef een reactie

Laatste reacties (53)