159

Mazelen uitgebroken in de Biblebelt

Ouders laten hun kinderen niet vaccineren vanwege geloof... Nu dertig gevallen bekend ... RIVM denkt dat werkelijke aantal hoger ligt

In de Nederlandse Bijbelgordel, ook wel de biblebelt genoemd, zijn de mazelen uitgebroken. Dit meldt het RIVM dinsdag.

Sinds vorige maand kampt het gebied tussen Zeeland en de Veluwe met steeds meer gevallen van mazelen die in Nederland nauwelijks nog voorkomen. De meeste gevallen zijn gevonden rond reformatorische scholen in de streken van Land van Heusden en Altena, Albasserwaard en Bommelerwaard. Er zijn ook meldingen binnengekomen uit de Utrechtse Heuvelrug. Inmiddels zijn er dertig gevallen bekend, maar volgens het RIVM ligt het werkelijke aantal veel hoger omdat veel mensen niet naar de dokter gaan.

Normaal gesproken laten mensen hun kinderen inenten tegen de mazelen. De inenting maakt deel uit van de BMR-vaccinatie van het Rijksvaccinatieprogramma. Maar in de bijbelgordel wordt uit geloofsoverwegingen vaak niet aan dit vaccinatieprogramma meegedaan. Het RIVM denk daarom ook dat er de komende tijd nog veel meer gevallen van mazelen in deze regio gemeld zullen worden.

Mazelen is een zeer besmettelijk virus en kan gemakkelijk via hoesten en niesen verspreid worden. Een ziek kind kan wel tien andere kinderen besmetten. De symptomen zijn vaak rode vlekjes die ongeveer tien dagen na besmetting ontstaan. De ziekte gaat gepaard met hoge koorts, verkoudheid en rode ogen. Mazelen zijn niet dodelijk, maar kunnen wel leiden tot hersenontsteking. De laatste keer dat er in Nederland een mazelen epidemie uitbrak, was in 1999-2000. Dat was ook in de biblebelt.

Niet verplicht

Deelname aan het vaccinatieprogramma is niet verplicht in Nederland. 95 % van de ouders laten hun kind inenten.

Dagblad Trouw meldde disdag dat de Amerikaanse staat Oregon de strijd aanbindt met burgers die hun kinderen vanwege hun geloof niet inenten. Deze ouders mogen dankzij een nieuwe wet pas vaccinaties weigeren als ze ‘wetenschappelijke informatie hebben opgevraagd bij een dokter of via een website’, aldus Trouw naar aanleiding van een bericht in de Amerikaanse krant The Register-Guard. 

6,4 procent van alle kinderen op peuterspeelzalen worden niet ingeënt in Oregon, volgens de krant is dat een nationaal record.

Wel of niet vaccineren is altijd voer voor discussie. De ouders van niet gevaccineerde kinderen vinden vaccinaties een motie van wantrouwen tegen Gods voorzienigheid. Voorstanders van inentingen vinden juist dat het weigeren van vaccinaties gevaarlijk is voor de volksgezondheid. Als steeds meer niet gevaccineerde kinderen ziek worden, zouden ook de wél ingeënte kinderen een grotere kans hebben om ziek te worden. Kinderen kunnen ook kinkhoest krijgen als ze zich niet laten inenten.

cc-foto: Sue Clark

Geef een reactie

Laatste reacties (159)