9

Mazelenuitbraak verandert ongevaccineerd Samoa in een spookgebied

Een Australische verpleegkundige beschrijft tegenover de Sydney Morning Herald de verschrikkingen op Samoa, een eilandenrepubliek in Polynesië waar zo’n 220.000 mensen wonen. In oktober brak er een epidemie van de mazelen uit die inmiddels al 62 levens heeft geëist. “Voortdurend werden er kinderen binnen gebracht die zich zeer, zeer onwel voelden. Op een dag hadden we meer dan 170 patiënten, waarvan 90 procent kinderen.” De verpleegkundige werkte twee weken in het getroffen gebied.

De meeste dodelijke slachtoffers zijn kinderen, waaronder 26 kinderen jonger dan een jaar en 28 een- tot vier-jarigen. Er wordt verwacht dat het dodental nog sterk zal stijgen. Vooral onder jongeren is de vaccinatiegraad op Samoa laag. Bij een verkeerd uitgevoerde vaccinatieactie zijn eerder twee doden gevallen. De vaccinatiegraad daalde vervolgens van 80 procent in 2015 naar 34 procent in 2018. Bewoners op het platteland nemen hun toevlucht tot traditionele behandelwijzen die echter geen enkele bescherming bieden.

In een poging de epidemie onder controle te krijgen heeft de overheid twee dagen lang alle diensten gesloten. Medici trekken langs de huizen waarvan de bewoners met een rode vlag kenbaar kunnen maken dat ze ingeënt willen worden. De hoofdstad is veranderd in een spookstad.

Geef een reactie

Laatste reacties (9)