16

McCain frustreert cyberterrorisme wet

Republikeinse senator vindt minder gedoe voor het bedrijfsleven belangrijker dan nationale veiligheid

Een wetsvoorstel om bedrijven met computersystemen die cruciaal zijn voor de Amerikaanse infrastructuur minimum-beveiligingseisen op te leggen is door een groep Republikeinse senatoren onder leiding van John McCain structureel uitgehold. Het gaat om bijvoorbeeld electriciteitscentrales, dammen en luchtverkeersleidingssystemen. Het wetsvoorstel was gezamenlijk initiatief van Democraten en Republikeinen, die vrezen dat een cyberaanval op die systemen kan leiden tot massale economische schade en vele slachtoffers.

McCain en de zijnen kwamen in actie na een lobby van de Amerikaanse kamer van koophandel en een aantal bedrijven die geen zin hebben in de ‘hinderlijke’ extra maatregelen. Ze wisten te bewerkstelligen dat de beveiligingseisen optioneel worden.

James A. Lewis van het Center for Strategic and International Studies betreurt de uitholling en denkt dat de wet op deze manier geen enkel verschil zal maken:

Het is hetzelfde als zeggen dat we de luchtverkeersleiding niet nodig hebben, omdat we kunnen vertrouwen op een vrijwillige benadering en de prikkels van de markt. Net als daarbij kunnen we ook bij onze cyberveiligheid daar niet op vertrouwen. Elke dag wordt het risico groter en het zijn niet alleen landen, maar ook politiek gemotiveerde individuen die een bedreiging vormen. Velen van ons hadden gehoopt dat het Congres met iets beters was gekomen dan dit.

New York Times: Senators Force Weaker Safeguards Against Cyberattacks 

Geef een reactie

Laatste reacties (16)