91

Media-jacht op PvdA neemt bizarre vormen aan

Het verhaal achter een 'schokkende' foto

Het is verkiezingstijd dus Elsevier, Geenstijl, Powned en natuurlijk De Telegraaf verkeren weer volop in anti-PvdA modus. Op zich niks mis mee want pluriforme pers is een zegen voor de democratie maar soms maken ze het wel een beetje bont.

Vandaag wordt door Geenstijl krijsend de aanval geopend op een kandidaatraadslid van de PvdA Almere die op de 22e plaats staat. ‘Ah mooi. Haatsjeik aftermath PvdA-schade’ kopt de site. Het gaat daarbij om een foto waarop Hassan Buyatui zit naast een beruchte fundamentalistische islamprediker. Beetje alsof er hier in een jihadist in de knop is ontmaskerd. Het bericht wordt gretig overgenomen door Elsevier, Telegraaf en zelfs de NOS. ‘PvdA’er lachend op de foto met omstreden haatimam al-Haddad’ schreven ze.

De NOS meldt:

De PvdA in Almere zit in de maag met een actie van kandidaat-raadslid Hassan Buyatui. Die is vorige maand op de foto gegaan met de omstreden Britse imam Haitham al-Haddad. De Brit bracht een bezoek aan moslimjongeren in Almere. De imam is berucht vanwege zijn uitspraken. Hij zei dat afvallige moslims en mensen die overspel plegen de doodstraf moeten krijgen. Ook praatte hij zelfmoordaanslagen goed en suggereerde hij ooit dat Osama bin Laden als martelaar naar de hemel zou gaan.

Nergens wordt vermeld dat er nog een andere foto bestaat, deze. Daarop is Hassan Buyatui ook te zien, schuin onder de man met de zwarte muts. De foto, vorige maand te zien op de site van Omroep Flevoland, is op dezelfde bijeenkomst genomen als de andere foto.

Wat was dat voor bijeenkomst en wie waren de aanwezigen?

Begin vorige maand werd in Almere in op een bedrijventerrein een bijeenkomst gehouden met Haitham al-Haddad. De PVV, Almere is een van de twee steden waar de partij in de raad zit, maakte daar grote ophef over. Andere partijen waaronder de VVD wilden de bijeenkomst niet verbieden omdat Nederland zoiets kent als vrijheid van meningsuiting. De burgemeester riep in een reactie de lokale politici op om de bijeenkomst bij te wonen om te weten wat daar gezegd werd.

PvdA-fractievoorzitter John van der Pauw ging er heen, net als ChristenUnie-raadslid Roelie Bosch en volgens Omroep Flevoland ook andere lokale politici. De PVV bleef weg, uit angst. Er waren circa zestig belangstellenden en er was volgens de politici weinig controversieels te beluisteren totdat CU-politicus Bosch Al-Haddad vroeg wat hij er van vond dat in Iran afvalligen ter dood veroordeeld worden. De prediker antwoordde dat in een islamitische staat een dergelijk vonnis onder de wet valt en hij er daarom geen moeite mee heeft. Van der Pauw en Buyatui waren het er na afloop over eens dat de uitspraken van Al-Haddad over afvalligen ‘niet kunnen’.

Van der Pauw wist dat Hassan Buyatui er ook was maar niet dat hij voor of na de bijeenkomst met Al-Haddad op de foto is gegaan. De PvdA-lijsttrekker noemt het poseren ‘buitengewoon onverstandig’. Maar verder was er dus niets geheim aan zijn aanwezigheid en is het veelzeggend dat de foto nu zo kort voor de verkiezingen ‘plots’ opduikt.

Pogingen van Joop om Hassan Buyatui persoonlijk te spreken leverden vooralsnog niets op. Op zijn Facebook-pagina wekt hij de indruk een vrome moslim te zijn. Hij promoot het Vrouwendebat, verwijst naar de discussie over de bijeenkomst, dat soort dingen. Enig opvallende is verder dat er ook de vlag van Saoedi-Arabië te zien, waarop de geloofsbelijdenis van de moslims staat. Via Twitter zegt hij in reactie op de commotie:

Grondwet en Universele rechten van de mens zijn wezenlijke waarden, neem afstand van alle uitspraken die daar niet mee te verenigen zijn.

In de media wordt hij op basis van Geenstijl geframed als iemand met de tegenovergestelde denkbeelden, zonder verdere context over de foto. 

Blijft de vraag waar die ‘geheime’ foto vandaan komt. Hij is afkomstig van de MoslimVandaag, een vorig jaar door de tot de islam bekeerde christen Josef Stevens opgezette site over de islam en hoort bij een verslag van de bijeenkomst, gepubliceerd op 8 februari. Zoals de media de ‘scoop’ nu brengen lijkt het alsof er een soort complot is ontdekt maar alle informatie was dus altijd al openbaar. 

Geef een reactie

Laatste reacties (91)