Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Media verzwijgen klimaatverandering als oorzaak bosbranden

  •  
04-07-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
486 keer bekeken
  •  
bosbranden.jpg
In het verleden waarschuwden diverse rapporten voor bosbranden als gevolg van klimaatverandering
De Amerikaanse media blijven muisstil over de werkelijke oorzaak van de fikse bosbranden in de Verenigde Staten. In amper 3 procent van de nieuwsberichten wordt naar klimaatverandering gewezen als oorzaak, dat terwijl wetenschappers en overheidsinstellingen het er over eens zijn dat er een duidelijke link is tussen de enorme bosbranden en de opwarming van de Aarde.
De Amerikaanse mediawaakhond MediaMatters meldt dat in 97 procent van de berichtgeving geen enkele verwijzing is naar de opwarming van het klimaat. Bij televisieberichten is het percentage nog lager: 1,6 procent. Kranten scoren iets beter met 6 procent. 
“Wat we nu zien is een blik op hoe de klimaatverandering eruit ziet. Ze zal eruitzien als hitte, als branden, als dit soort natuurrampen. Deze ramp geeft een levendig beeld van onze toekomst”, zegt Michael Oppenheimer, van het VN-klimaatpanel in de Britse krant The Guardian. 
Zijn collega Jonathan Overpeck van de Universiteit van Arizona is het daar mee eens. “De extra hitte verhoogt de kans op hittegolven, droogte, stormen en bosbranden. Dit is precies waar ik en veel andere klimaatwetenschappers voor hebben gewaarschuwd.” 
Diverse rapporten waarschuwden in het verleden al voor de bosbranden. De Nationale Onderzoeksraad repte toen met name over de westelijke staten. Daar zou het gevaar op intensere bosbranden toenemen naarmate de temperatuur stijgt.
De opwarming van de Aarde wordt in de media over het algemeen opgevat als controversieel en politiek beladen ondanks de vele vele wetenschappelijke onderzoeken die de gevolgen bevestigen. Waarnemers vermoeden dat om die reden volledige berichtgeving uitblijft. 
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.