9

Mediatycoon Sauer weg bij Sanoma Rusland

Vrijheid lokale media 'ingeperkt' ... Sauers vertrek definitieve breuk met Russisch media-imperium dat hij vanaf 1992 opbouwde

Mediamagnaat Derk Sauer raakt eind dit jaar waarschijnlijk zijn positie kwijt als voorzitter van de Raad van bestuur van Sanoma Independent Media, dat in Rusland meer dan tien kranten en tijdschriften uitgeeft. Dat meldt de Volkskrant. Sauers contract loopt op 31 december af en ‘het lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat ze me zullen vragen aan te blijven’, zegt Sauer.

Sauers vertrek zou de definitieve breuk betekenen met het Russische media-imperium dat hij vanaf 1992 opbouwde. De breuk werd deze week ingeluid door het ontslag van de directeur van Sanoma Independent Media, Jelena Mjasnikova. Mjasnikova zei tegen Russische media dat ze was opgestapt uit onvrede over de strakke regie vanuit Helsinki die het mediabedrijf de afgelopen jaren heeft ingevoerd. Sauer, die haar vertrek ‘een slechte zaak’ noemt, beaamt de interne problemen.

“De vrijheid van het lokale management werd steeds meer ingeperkt door de nieuwe leiding van Sanoma. Dat botst heel erg met onze bedrijfscultuur. Voor elke paperclip heb je nu een handtekening nodig, maar wij besloten altijd zelf of we iets nieuws gingen opzetten of dat we met een project moesten stoppen.

Sauer verkocht in 2005 voor 142 miljoen euro zijn Russische media-imperium Independent Media aan de Finse mediagroep Sanoma. Tot 2007 bleef hij directeur van Sanoma Independent Media, daarna werd hij voorzitter werd van de Raad van Bestuur. Buiten Rusland heeft Sauer een minderheidsbelang in het Nederlandse NRC Media en in Londen geeft hij de krant City AM uit.

Volkskrant: ‘Mediamagnaat Sauer weg bij Sanoma in Rusland’

Handig! Al het nieuws over de verkiezingen op Joop Verkiezingsoverzicht.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (9)