2

Medvedev: Laat Pussy Riot vrij

Zou Poetin deze kans grijpen om de drie punk moeders  uit het gevang te halen? 

De Russische premier Dmitri Medvedev vindt dat de drie veroordeelde bandleden van Pussy Riot vrijgelaten moeten worden. Vandaag zei hij dat een langere gevangenisstraf ‘onproductief’ zou zijn.

Nadezhda Tolokonnikova, Maria Alyokhina en Yekaterina Samutsevich zitten al vijf maanden vast. Ze werden vorige maand tot twee jaar strafkamp veroordeeld wegen ‘hooliganisme’. Aanvankelijk zouden ze eerst nog langer gevangenisstraf krijgen, maar omdat de drie jonge moeders zijn, velde de rechter een milder oordeel.

Pussy Riot werd opgepakt nadat ze in de belangrijkste kathedraal van Moskou een punkgebed ten gehore brachten. Daarin uitte ze kritiek op de hechte band tussen de Russische orthodoxe kerk en het autoritaire regime van Poetin. 

Medvedev zei eerder ‘ziek te zijn geweest van wat zij deden, van hun verschijningen en van de hysterie die erop volgde’. Actiegroepen en internationale overheden riepen na het oordeel van de Russische rechtbank op de drie dames vrij te laten. Hun opsluiting leidde tot een wereldwijd protest.

NRC: Medvedev wil bandleden Pussy Riot uit het gevang hebben

Handig! Al het nieuws over de verkiezingen op Joop Verkiezingsoverzicht.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (2)