Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Meer dan 2.500 reddingswerkers 9/11 hebben kanker'

  •  
28-07-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
121 keer bekeken
  •  
GroundZero.jpg
Voor slechts 115 schadedossiers betaalde het 'Victim Compensation Fund' al 37,6 miljoen euro
Meer dan 2.500 reddingswerkers die puin ruimden op Ground Zero in de nasleep van 9/11 heeft een vorm van kanker. Dat schrijft de Amerikaanse krant The New York Post. De giftige stofwolk van puin die na de ramp over de site hing, bevatte giftige dioxines en polycyclische aromatische koolwaterstoffen die kankerverwekkend zijn.
Na de ramp hield het World Trade Center Health Program de gezondheid van zo’n 37.000 mensen in de gaten die actief waren op Ground Zero. Het gaat onder meer om agenten, reddingswerkers en stadsmedewerkers. Bij 1.665 van hen is intussen een vorm van kanker vastgesteld. Als daar de brandweerlieden bij opgeteld worden loopt het aantal op tot 2.518 mensen. Uit studies is gebleken dat zij inderdaad een hoger aantal bepaalde kankers hebben dan gemiddeld zoals leukemie, prostaatkanker en schildklierkanker, schrijft De Morgen
Het Amerikaanse Victim Compensation Fund keer een schadebedrag uit dat kan oplopen tot in de miljoenen, maar heeft slecht nog 115 dossiers behandeld. Daarmee is al 37,6 miljoen euro uitgekeerd. Verwacht wordt dat het bedrag dus nog flink zal oplopen.
cc-foto: Alejandra H.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.