Laatste update 13:24
19

Meer dan de helft van de vrouwen ervaart ongewenst seksuele aanrakingen

Hoewel de meeste Nederlanders tevreden zijn over hun seksleven, blijkt seksuele grensoverschrijding toch zeer vaak voor te komen. Ook genieten mannen vaker dan vrouwen van seks. Dat blijkt uit de monitor Seksuele gezondheid in Nederland 2017 van Rutgers, die vandaag werd gepubliceerd.

Kwaliteit/kwantiteit
92 procent van de mannen zegt te genieten van seks ten opzichte van 75 procent van de vrouwen. Ontevredenheid berust in de regel niet op de kwaliteit maar de frequentie van seks. Hoewel het hardnekkige gerucht leeft dat stellen het gemiddeld twee keer per week doen, blijkt het werkelijke gemiddelde op drie keer per maand te liggen. Singles zijn seksueel actiever dan mensen met een vaste partner, hebben vaker verschillende sekspartners, en doen logischerwijs meer aan online dating en sexting dan mensen in een relatie.

Seksueel geweld
Van de vrouwen heeft 22 procent seksueel geweld – manuele, orale, vaginale of anale seks tegen de wil en/of onder dwang – ervaren, net als 6 procent van de mannen. Als ook zoenen en seksueel aangeraakt worden tegen de wil meegerekend worden, heeft 53 procent van de vrouwen en 19 procent van de mannen dit wel eens meegemaakt. Bijna de helft van de mannen (47 procent) en meer dan de helft (56 procent) van de vrouwen die seksueel geweld hebben ervaren, heeft psychische, seksuele en relationele klachten of problemen als gevolg hiervan. Homo- en biseksuele mannen hebben vaker seksuele ervaringen tegen de wil dan heteroseksuele mannen: 18 versus 6 procent. Ook is in het afgelopen jaar 25 procent van de homo- en biseksuele mannen en 15 procent van lesbische en biseksuele vrouwen uitgescholden vanwege de seksuele oriëntatie.

Onveilig
Nederlanders blijken opvallend vaak onveilig te vrijen. Bij een onenightstand gebruikt 42 procent van de mannen en 55 procent van de vrouwen geen condoom, waardoor zij risico lopen op soa. De pil is met 30 procent het meest gebruikte anticonceptiemiddel. 8 procent van de vrouwen van 18 tot en met 49 jaar riskeert (net als de mannen die seks met hen hebben) ongeplande zwangerschap, omdat ze wel geslachtsgemeenschap hebben en vruchtbaar zijn en geen anticonceptie gebruiken, terwijl ze niet zwanger zijn of willen worden.

CC-foto: Het figuur van Julia van Nereo Costantini in Munchen kampt ook met ongewenste aanraking, Wikicommons

Geef een reactie

Laatste reacties (19)