17

Meer hartaanvallen op dagen met meer luchtvervuiling

Er zijn meer ziekenhuisopnames op dagen dat er sprake is van bovengemiddeld veel luchtvervuiling. Dat blijkt uit Engels onderzoek waarover The Guardian bericht. Op dagen met veel vervuiling komen er in Engeland gemiddeld 120 extra hartstilstanden en 230 extra beroertes voor. Ook moeten er gemiddeld 200 mensen meer in het ziekenhuis worden opgenomen omdat ze een astma-aanval hebben. Simon Stevens, hoofd van de Engelse NHS, verklaart tegenover The Guardian:

Deze nieuwe cijfers laten zien dat luchtvervuiling duizenden hartstilstanden, beroertes en astma-aanvallen veroorzaakt. Het is daarmee duidelijk dat de klimaatcrisis ook een gezondheidscrisis is. Deze vermijdbare sterfgevallen vinden nu plaats, niet in 2025 of 2050, dus we moeten nu ook samen in actie komen.

Jenny Bates van de milieuorganisatie Friends of the Earth pleit naar aanleiding van de bevindingen voor maatregelen om het wegverkeer terug te dringen. Zo moet de gevaarlijke uitstoot van fijnstof afnemen.

Vorige week bleek uit onderzoek van het Europese Milieuagentschap dat er jaarlijks meer dan 400.000 Europeanen voortijdig overlijden als gevolg van PM2,5: de kleinste fijnstofdeeltjes die de meeste schade aanrichten. Terwijl de concentratie fijnstof in Europa decennia afnam, is daar recent geen sprake meer van.

Cc-foto: Ben Kerckx

Geef een reactie

Laatste reacties (17)