18

Meerderheid Kamer wil af van illegalenquotum

Kamer neemt motie ChristenUnie aan

Een meerderheid in de Tweede Kamer pleit voor het afschaffen van het ‘illegalenquotum’. Dat meldt onder meer Nu.nl. Behalve kabinetspartij PvdA willen ook ChristenUnie, D66, SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren en 50PLUS dat de Tweede Kamer de maatregel afschaft.

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind diende een motie in waarin hij het kabinet oproept “de kwantitatieve richtlijnen voor het aanhouden van uitgeprocedeerde vreemdelingen zonder strafrechtelijke antecedenten los te laten”. De motie is door een meerderheid aangenomen.

Bovendien constateert de Kamer dat de politie niet aan quotum kan voldoen; tussen juni 2012 en juni 2013 zijn 3.220 vreemdelingen aangehouden, terwijl 4800 de doelstelling was.

Maart 2012 kondigde de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan nog aan dat de politie in Amsterdam ‘vanzelfsprekend’ niet mee zou gaan werken aan het illegalenquotum, een maatregel uit de koker van oud-minister Leers en Opstelten. Zij besloten destijds dat de politie in totaal 4800 illegalen per jaar zou moeten oppakken, 35 procent meer dan het aantal illegalen dat in 2011 is opgepakt.

Eerder deze maand liet korpschef Bouman van de Nationale Politie weten dat het quotum niet te zullen halen. Ondanks extra inspanning van de politie. “We doen meer, maar het levert minder op. Het kan zijn dat er eenvoudigweg minder illegalen zijn. Maar het kan ook dat we op de verkeerde plekken zoeken.”

Nu.nl: Kamer wil af van ‘illegalenquotum’

cc-foto: Mark Fonseca Rendeiro

Geef een reactie

Laatste reacties (18)