319

Meerderheid Tweede Kamer voor bombarderen IS in Syrië

Bombarderen zou effectief zijn volgens meerderheid Kamer...Minister Koenders van Buitenlandse Zaken, PvdA en D66 zijn tegen...Russische aanwezigheid in Syrië compliceert het conflict 

In de Tweede Kamer is een meerderheid voor het bombarderen van de Islamitische Staat (IS) in Syrië. Momenteel bombarderen Nederlandse F-16’s alleen doelen in Irak.

Regeringspartij PvdA en minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) zijn tegen het bombarderen van IS in Syrië maar de VVD en een meerderheid van de partijen in de Tweede Kamer zijn voor. Daardoor is er een Kamermeerderheid van 76. 

De VVD wordt ondersteund door CDA, PVV, ChristenUnie, SGP, de fractie Bontes-Van Klaveren en de éénmansfracties Houwers en Van Vliet. Het kabinet zou – volgens de VVD – er te lang over doen om een beslissing te maken. Het bombarderen van IS zou de enige effectieve manier zijn om de terreurgroep te bestrijden. 

De partijen die tegen zijn vinden bombarderen juist géén oplossing. De PvdA en minister Koenders wachten liever totdat er een duidelijke militaire strategie bepaald is. Ook D66 is tegen. Minister Koenders zei woensdagavond in de Kamer zich zorgen te maken over ‘unilaterale beslissingen’ die worden genomen als het gaat om Syrië. Volgens de PvdA wordt de situatie in het land ook complexer door de toenemende aanwezigheid van Rusland. Andere westerse landen hebben eerder hun zorgen geuit over de Russische hulptroepen die in Syrië aanwezig zijn. De Navo-chef Jens Stoltenberg benadrukte woensdagavond weer dat de bemoeienis van Rusland een politieke oplossing vinden moeilijker maakt. 

In de Tweede Kamer wordt er al langer gediscussieerd over het wel of niet bombarderen van Syrië en of het überhaupt toegestaan is volgens de regels van de Verenigde Naties. Deskundigen zijn het inmiddels erover eens zijn dat het bombarderen in Syrië niet in strijd is met de regels. 

Vooralsnog wordt IS door Nederland alleen in Irak gebombardeerd. Andere landen zoals de VS, Canada, een aantal Arabische landen en sinds gisteren Australië bombarderen wel in Syrië.

De aanwezigheid van Nederlandse F-16’s in Irak is onlangs tot oktober 2016 verlengd met vier toestellen en twee op reserve.

cc foto: swpicture

Geef een reactie

Laatste reacties (319)